Türkiye’nin yerli ve milli SİHA’larının başarısı bir yandan gurur veriyor, bir yandan da "Devamını getirebilecek miyiz?" sorusunu akla getiriyordu… Bu alanda faaliyet gösteren firmaların ortaya koyduğu çaba Akıncı ve Aksungur gibi iki kritik platforma daha kavuşmamızı sağladı.

Yeni platformlarla ilgili testler devam ederken dün yeni bir eşik daha aşıldı. Kamuoyuna duyurulan bilgiye göre BAYKAR tarafından üretilen Akıncı TİHA ilk mühimmat atışını yapmıştı. Sıradan bir mühimmatla yapılsa dahi son derece önemli olan bu haber, “Atış, ilk kez kullanılan MAM-T mühimmatı ile gerçekleşti” bilgi notuyla beraber daha farklı bir hal aldı.

MAM-T’nin özellikleri neydi, hangi platformlarda kullanılacaktı ve en önemlisi sahaya nasıl bir yansıması olacaktı? Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin ile yeni mühimmatın detaylarını konuştuk…

Menzili 5 kat daha fazla

Anıl Şahin’e ‘herkesin göz bebeği MAM-L’nin sahada ‘oyun değiştirici’ olarak anıldığını hatırlatıp, MAM-T’nin bu görüşü nasıl değiştireceğini soruyoruz…

MAM-L’nin 8+ kilometre menzili olduğunu ve esasen bir anti-tank füzesi üzerinden geliştirildiği bilgisini paylaşan Şahin, bu durumun bazı harekat konseptlerinde sınırlı etki üretebildiğine işaret etti. MAM-T’nin SİHA’lardan atıldığında menzilinin 30 kilometreden fazla olduğunu kaydeden Şahin, dolayısıyla MAM-L ile MAM-T arasında menzil bakımından 4-5 kat fark bulunduğunu söyledi.

Mühimmatlar için menzil kadar harp başlığının etkisinin de kritik bir değer olduğunu anımsatan Şahin, “Yeni üretilen MAM-T, esasında TEBER mühimmatına dayanıyor. MAM-L’ye göre daha yüksek miktarda patlayıcıya sahip olan MAM-T’nin harp başlığı, özellikle ‘alan hasarı’ faktörü bakımından MAM-L’ye oranla hatırı sayılır oranda yüksek etki oluşturacak. Bahsettiğim ‘alan hasarı’ şu anda sahada en ihtiyaç duyulan etkenlerden biri” ifadesini kullandı.