ABD Hükümeti, Huawei’ye Bazı Kısıtlamalar İçin 90 Gün Süre Verdi

ABD yönetimi, Huawei ile ilgili alınan kararların bir kısmını 90 gün boyunca askıya aldığını duyurdu. Amerika Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, bu sürece 'geçiş süreci' ismi verildi.

ABD Hükümeti, Huawei’ye Bazı Kısıtlamalar İçin 90 Gün Süre Verdi

Trump yönetiminin Çinli teknoloji üreticisi Huawei'yi kara listeye almasının ardından önce Google, ardından da Intel ve Qualcomm, Huawei ile olan ilişkilerini kestiklerini açıklamışlardı. Huawei ise bu konuda geri adım atmamış "Bekleyin ve görün." çıkışını yapmıştı. Dün yaşanan bu hararetli sürecin ardından, yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Buna göre ABD, Huawei'ye uyguladığı kısıtlamaları geçici olarak hafiflettiğini duyurdu.

Alınan yeni karara göre Huawei için alınan kısıtlama kararlarından bazıları 90 gün boyunca askıya alınacak. Bu sayede Huawei'nin küresel çapta kriz yaşamasının önüne geçilmiş oldu. Huawei bu karar doğrultusunda her ne kadar yeni ürünler tasarlamak için ABD üretimi ürünler alamayacak olsa da en azından şu an ki ürünlerinin sürdürülebilirliğini devam ettirebilecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Amerika Ticaret Bakanı Wilbur Ross, bu durumu bir geçiş süreci olarak tanımladı. Böylece Huawei teknolojisini kullanan telekominikasyon şirketlerinin, yeni anlaşmalar yapması için imkan tanıdıklarını ifade eden Ross, sürenin uzatılıp uzatılmayacağı hakkında bir açıklama yapmadı. Amerika Ticaret Bakanlığı'nda avukatlık yapan Kevin Wolf ise bu kararın alınmasının altında yatan sebebin internet, bilgisayar ve akıllı telefon sektörlerinde ortaya çıkabilecek bir çöküş olduğunu ileri sürdü.

Huawei cephesinden de bu kararla ilgili açıklamalar geldi. Huawei kurucusu Ren Zhengfei, ABD yönetiminin Huawei'nin gücünü küçümsediğini, özellikle 5G teknolojisinde kimsenin kolay kolay Huawei'ye yetişemeyeceğini ifade ederek, lisans konusuyla ilgili olarak Google'la görüşmelerin sürdüğünü ayrıca alınan bu erteleme kararının kendilerini etkilemeyeceğini ifade etti.

Bu kararın altında yatan sebepler her ne kadar devlet yetkilileri tarafından açıklanmış olsa da, yine de kafalarda bazı soru işaretleri bulunuyor. Özellikle kararın alınmasından sonra piyasalarda yaşanan düşüşler, Amerika Birleşik Devletleri'ni böyle bir karar alma konusunda mecbur bırakmış olabilir. Çünkü Amerikalı şirketlerin hisse değerleri, yasaklama kararının alınmasından sonra ciddi bir düşüş yaşadı. Ayrıca Huawei yasaklamasının Amerikalı şirketlere olan maliyetinin 56.3 milyar dolar olabileceği konuşulurken, bu yasaklama sonucunda işlerinden ayrılmak zorunda olacak çalışanların sayısının ise 74 bin civarında olduğu söyleniyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137