ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı, iki ülke arasında en büyük ekonomi olma mücadelesinin alevlenmesine, bu esnada para piyasalarının dengesizleşmesine, tedarik zincirlerinin bozulmasına ve geri kalan herkes için hayatın zorlaşmasına sebep oluyor. İki ülke arasındaki gerginlikte en çok canı yananlar arasında ise iki teknoloji firması, Apple ve Huawei var.

ABD’nin Huawei’ye uyguladığı yaptırımlardan sonra Çin medyasının hedefinde ise Apple ve iPhone var. Çin medyası, Çinlilerin Apple cihazlardan vazgeçmesi ile birlikte Huawei satışlarının %130 arttığını iddia ediyor. South China Morning Post’a konuşan eski bir Apple kullanıcısı, “Bugünlerde cebinden iPhone çıkarmak utanç verici hale geldi.” derken, Çinli e-ticaret sitesi Tmall’ın rakamlarına göre Huawei satışı %130 arttı.

Öte yandan Apple’a uygulanan yaptırımların gerçekten bu kadar yüksek etkisi olup olmadığı tartışmaya açık bir konu. Counterpoint verilerine göre Çin pazarında iPhone’un payı geçen yıl 9,1 iken bu yıl 7,1’e düşmüştü. SCMP’nin haberine göre Çinli tüketiciler daha önce yalnızca ABD ürünlerinden uzak dururken şimdi, milliyetçi duygularla Huawei’ye sahip çıkıyorlar.

Haberde çeşitli tüketicilerin de görüşlerine yer verildi. 10 yıldır iPhone kullanığını belirten, güneş enerjisi modülü üretim firması yöneticisi Wang Zhixin, iPhone 7’sini değiştirdiğinde bu defa Huawei P30 aldığını söylüyor. Zhixin, “Ticaret savaşı ikliminde kalbim yerel markalara destek vermem gerektiğini söyledi. Kalbimi dinledim” dedi.

Bir başka kullanıcı olan Sam Li, uzun yıllardır iPhone kullandığını belirterek, “Bugünlerde cebinden iPhone çıkarmak utanç verici bir hal aldı. Özellikle de şirketin tüm yöneticileri Huawei kullanamaya başlamışken” açıklamasında bulundu.

Çin’in sosyal medyası Weibo’da da en çok konuşulan konulardan biri ABD’nin Huawei yaptırımları oldu. Sitede genel olarak ‘Huawei’ye destek’ ve ‘Dayan Huawei’ ifadeleri kullanıldı.

Çinli e-ticaret sitesi Tmall’de Huawei satışlarının yüzde 130 arttığı açıklanırken, markaları takip etme şansı sunan sitede Huawei takipçilerinin sayısı 10 milyona ulaşmış durumda.