Yayınlanan son bilimsel raporlara göre Kanada, diğer ülkelerden iki kat daha hızlı ısınıyor. Raporda ayrıca değişikliklerin şu anda ülkenin birçok bölgesinde gözlemlenebildiği ve zaman içinde daha da yoğunlaşacağı belirtiliyor.

Raporda üzerinde durulan Kanada’nın kuzeyindeki bölge, en derin etkiyi gören bölgelerden biri ve küresel ortalamanın iki katı kadar ısınmaya da devam edecek. Ayrıca yayınlanan raporda ortaya çıkan etkilerin birçoğunun geri döndürülemez olduğunu da söyleniyor.

1948’den bu yana Kanada’nın yıllık ortalama sıcaklık artışı 1,7 derece. Sıcaklık artışının en çok etkilediği bölgeler arasında Prairies (Kanada Bozkırları) bölgesi ve kuzeydeki British Columbia bulunuyor. Bu bölgelerin yıllık ortalama sıcaklık artışı 2,3 derece.

Rapora göre Kanada’nın ısınmasında insan aktiviteleri ve doğal değişimler etkili olsa da insan etkisi baskın durumda. Kanada’nın ısınmasındaki etkinin yarısından fazlası insan aktivitelerinden kaynaklanıyor.

Sıcaklık artışı nasıl etkiliyor?

Tabii ki en büyük etki, aşırı derecede gerçekleşen sıcaklık artışı ve bu artışla birlikte ülkenin bazı bölgelerini etkileyecek olan yangın ve kuraklık riskleri. Ayrıca denizdeki yaşamın zarar görmesiyle birlikte okyanusların daha fazla asidik ve daha az oksijenli olması bekleniyor.

Birkaç on yıldır ülkenin kuzeyinde bulunan buzulların erimesiyle birlikte deniz seviyesinin yükselmesi, kıyıdaki taşkınlık riskini artırırken yağan yoğun yağmurlar da problem teşkil edebilir.

Kanada’nın ısınmasında hangi faktörler etkili oldu?

Yayınlanan rapora göre Kanada’nın hızlı ısınmasında birçok faktörün etkisi bulunuyor. Bunlar arasında azalan kar yağışları ve deniz buzları sayılabilir. Ayrıca Güneş'ten gelen radyasyonun emilmesi ve yüzey ısısının artması da diğer bölgelere göre daha hızlı gerçekleşiyor.

Tüm bu karamsarlığa rağmen raporda belirtildiğine göre acilen küresel bir önlem alınırsa bu artış önlenebilir. Paris Anlaşması’nı imzalayan 200 ülkeden biri olan Kanada, 2005’ten 2030’a kadar olan dönemde emisyon oranını %30’un altına indirmeyi hedefliyor. Ancak resmi raporlara göre özel bir çaba harcanmazsa bu orana ulaşmak pek de mümkün değil.

Kanada’nın önlem alması konusunda ülkede yaşayan vatandaşlar da hükümeti önlem alması konusunda destekliyor.

Kanada, yakıt maliyetlerine litre başına 4,4 Kanada senti karbon vergisi ekleyecek ve karbon üretiminde ton başına 20 Kanada doları karbon vergisi alacak. Ayrıca 2020’ye kadar bu miktarı iki katına çıkaracak. Bu değişikliklerin durumu değiştirip değiştirmeyeceğini önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.