Uzayda milyarlarca yıldız yer alıyor. Bu yıldızların çok büyük bir kısmının da kendi gezegenleri var ve bu gezegenlerin boyutları, içinde bulundukları sisteme göre değişiyor. Bazıları çok küçük, bazıları dünyanın birkaç katı büyüklükte ve süper dünya olarak anılıyor. Bir de gaz devleri var, ki en bilineni de Jüpiter.

Yeni keşfedilen, daha doğrusu keşfi yolunda büyük adımlar atılan yeni bir dev gezegen, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’den neredeyse 13 kat daha büyük. Brezilyalı astronomların izini sürdüğü dev gök cismi, biri artık sönmüş iki yıldızdan oluşan bir ikili yıldız sisteminin yörüngesinde dönüyor.

Bulguların yayımlandığı makalenin baş yazarı Leonardo Andrade de Almeida, “İkili bir sistemde evrimleşen, Jüpiter’in yaklaşık 13 katı kütleye sahip bir ötegezegene dair oldukça geçerli kanıtlar bulduk. Bu, bu tür bir sistemde onaylanan ilk ötegezegen olma özelliğini taşıyor.” dedi.

Almeida şu anda Rio Grande Federal Üniversitesi’nde yardımcı doçentlik görevinde bulunuyor.

Araştırmacılar, yeni gezegeni ikili sistemdeki tutulmaları ve yörüngeyi hesaplayarak ortaya çıkardı. Cyngus takım yıldızına yakın bir yerde bulunan KIC 10544976 adlı ikili yıldız sistemi, gezegenin bulunduğu sistem olarak göze çarpıyor.

Almeida, yörüngesel periyottaki varyasyonların üç cismin kütle çekim etkilerinden kaynaklandığını açıkladı. Ancak ikili yıldız sistemlerinde sadece yörüngesel periyotlara bakılarak belirlenemiyor. İki yıldız arasındaki etkileşim nedeniyle manyetik aktiviteler periyodik olarak değişiklik gösterebiliyor.

Canlı yıldızın tutulmalarını da inceleyen araştırmacılar, gezegenin varlığını böylece onaylamayı başardılar. KIC 10544976, bir kızıl cüce ve bir beyaz cüce yıldızdan oluşuyor. Sistem, yeterli miktarda veri toplanabilen tek ikili cüce yıldız sistemi olarak göze çarpıyor.

Araştırmada kullanılan veriler, Kepler Uzay Teleskobu aracılığıyla elde edildi. Gezegenin nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor. Hipotezlerden biri, gezegenin de yıldızlar ile aynı zaman diliminde oluşmuş olduğu yönünde. Diğer senaryo ise beyaz cüce ölürken salınan gazların daha sonra bu gezegeni oluşturdukları fikrine dayanıyor.

Araştırmacılar, genelde güney yarım küreden görülebilen 20 kadar sistemi incelediklerini belirtiyorlar. Yani gelecekte yeni gezegen keşiflerini duyabiliriz.