Boeing'in Adı Çıkan Uçağı 737 Max 8'in Uçuşları Birçok Ülkede Durduruldu

Etiyopya'daki kazayla birlikte dikkatleri üzerine çeken Boeing 737 Max serisinin birçok ülkenin filosunda faaliyetlerine son verildi.

Boeing'in Adı Çıkan Uçağı 737 Max 8'in Uçuşları Birçok Ülkede Durduruldu

Geçtiğimiz günlerde Addis Ababa'dan kalkan Etiyopya Havayolları'na ait Boeing marka yolcu uçağının düşmesiyle birlikte 157 kişi hayatını kaybetmişti. Kazaya karışan Boeing 737 Max 8, birçok ülkenin havayolu şirketinin envanterinde bulunuyordu.

Boeing 737 Max 8, son 5 ay içerisinde 2. kez kazaya karıştığı için birçok ülkenin havayolu şirketi, bu modelin uçuşlarını durdurma kararı aldı. Etiyopya'da gerçekleşen son kazanın ardından birçok ülkeyle birlikte en son Avustralya listede yer aldı. Boeing 737 Max 8'i yasaklayan ve uçuşlarını durduran ülkelerin listesine aşağıdan göz atabilirsiniz.

1. Avustralya

Yukarıda da belirttiğimiz gibi listeye en son dahil olan ülke Avustralya oldu. Avustralya Sivil Havacılık Kurumu'nun yaptığı açıklamada, Boeing 737 Max serisi uçakların güvenlik anlamında gözden geçirileceği ve bu süreç boyunca uçuşların durdurulduğu belirtildi.

2. İngiltere

Birleşik Krallık Sivil Havacılık Kurumu'nun yaptığı açıklamayla birlikte İngiltere de Boeing 737 Max serisi uçakların faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu. Buna ek olarak, bahsi geçen seride yer alan uçakların Birleşik Krallık hava sahasına da girişi yasaklandı.

3. Brezilya

Brezilya'ya bağlı GOL Havayolları, filosunda tam 121 adet Boeing 737 Max 8 bulunduruyordu ve tamamının faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. GOL Havayolları, bu seride yer alan uçaklarla tamamen sıkıntısız ve güvenli 3.000'den fazla uçuş gerçekleştirdiklerini de ekledi.

4. Çin

Çin Sivil Havacılık Kurumu, ülkedeki havayolları şirketlerine ait toplam 96 adet Boeing 737 Max 8'in faaliyetlerine son verdiğini duyurdu. Etiyopya'da gerçekleşen kazada Çin vatandaşı 8 kişi hayatını kaybetmişti.

5. Arjantin

Arjantin'e bağlı olan Aerolineas Argentinas, Boeing 737 Max serisiyle ilgili araştırmalar tamamlanana kadar uçuşları askıya aldığını açıkladı. Şirket, "Aerolineas Argentinas için en önemli değer güvenliktir" diyerek açıklamasına son verdi.

6. Malezya

Malezya Sivil Havacılık Kurumu, ikinci bir duyuruya kadar Boeing 737 Max serisi uçakların Malezya hava sahasına girişini yasakladığını duyurdu.

7. Endonezya

29 Ekim 2018'de Endonezya'da gerçekleşen ve aynı tip uçakla meydana gelen kazada 189 kişi hayatını kaybetmişti. Etiyopya'daki kazanın ardından Endonezya da Boeing 737 Max serisi uçakların faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

8. Hindistan

Hindistan'a bağlı olan Jet Havayolları, 5 adet Boeing 737 Max 8'in kullanımını durdurdu. Buna ek olarak, konuyla ilgili olarak şirketin Boeing'le iletişim halinde olunduğu açıklandı.

9. Singapur

Singapur Havayolları'na ait olan 6 adet Boeing 737 Max 8'in ülkeye girişi ve çıkışı geçici olarak askıya alındı.

10. Meksika

Aeromexico, yolcularının huzuru ve güvenliği için Boeing 737 Max serisi uçakların uçuşlarını askıya aldığını duyurdu. Aeromexico, bu seriden 6 adet uçağı filosunda bulunduruyor.

11. Güney Kore

Güney Kore'ye bağlı Eastar Jet adlı havayolları şirketi de araştırmalar tamamlanana kadar bu seride yer alan tüm uçakların uçuşlarını durdurduğunu açıkladı.

12. Etiyopya

Olayın merkezinde yer alan Etiyopya, kazanın gerçekleşmesinin ardından seride yer alan tüm uçakların faaliyetlerini durdurdu. Etiyopya, "Kazanın nedenini henüz bilmesek de güvenlik açısından bu seriyi kullanmama kararı aldık" diyerek açıklama yaptı.

13. Güney Afrika

Comair adlı havayolu şirketi, 737 Max serisinde yer alan uçakların tüm faaliyetlerini durduğunu duyurdu. Comair, bu seride yer alan 8 adet sipariş uçağın ilkini geçtiğimiz ay teslim almıştı.

14. Vietnam

Vietnam Sivil Havacılık İdaresi, son kazanın sebebi ortaya çıkana kadar havayolu şirketlerine Boeing 737 Max serisi uçakların kullanımı için lisans vermeyeceğini açıkladı.

15. Cayman Adaları

Cayman Havayolları, yolcularının ve mürettebatının güvenliğini göz önüne alarak uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

16. Norveç

Norwegian Air Shuttle'ın yaptığı açıklamada filoda yer alan tüm 737 Max 8'lerin kullanıma kapatıldığı belirtildi.

17. Almanya

Etiyopya'daki kazanın hemen ardından açıklama yapan Almanya, 737 Max serisinde yer alan uçakların bulunduğu tüm uçuşları iptal ettiğini açıkladı.

18. Fransa

Fransa, 737 Max serisi uçakların güvenlik tehditi oluşturduğunu söyleyerek faaliyetlerin durdurulduğunu açıkladı.

19. Hollanda

Listeye sonradan dahil olan Hollanda da 737 Max 8'i yasakladığını duyurdu.

20. ABD

Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing'e bahsi geçen modelin yazılımının geliştirilmesi ve uçuş kumanda sisteminin iyileştirilmesi için talimat verdi. FAA, Boeing'e Nisan ayının sonuna kadar vakit tanıdığını belirtti. Buna ek olarak FAA, 737 Max serisi uçakların faaliyetlerini durdurmaya gerek duymadıklarını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan FAA, "FAA, güvenliği etkileyen bir sorun tespit ettiği takdirde derhal uygun olan eylemde bulunacak"açıklamasını yaptı.

Tüm bu ülkelerle birlikte Türk Hava Yolları da konuyla ilgili resmi bir açıklama yaptı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137