Pek çok bilim kurgu eserinde asteroitler dünyayı tehdit eder, bazen de uzay gemilerine sıkıntı çıkarır. Sıradan vatandaşların da konuya dair ilgisi bununla sınırlıdır.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine’e göre ise gezegenimize çarpıp büyük çapta felakete sebep olabilecek bir göktaşına şahit olmamız mümkün.

Bridenstine bu fikrini, Washington’da yapılan 2019 Gezegen Savunma Konferansı’ndaki konuşmasında dile getirdi. Konuşmanın konusu ise ABD’nin neden meteor olaylarına karşı savunmasını geliştirmesi gerektiği idi. Konferansta bir de tatbikat ile meteor çarpması durumunda yapılacaklar açıklandı.

Bridenstine, “İnsanların, bunun filmlerle alakası olmadığını anlamasını sağlamalıyız. Bu filmlerle alakalı değil.” dedi. Chelyabinsk Olayı gibi olaylardan dem vuran yönetici, burada önemli olanın “bildiğimiz tek gezegeni korumak” olduğunu söyledi. 2016 yılında yaşanan olayda, 1600 kişi yaralandı ve Hiroşima’ya atılan atom bombasından 20 kat daha güçlü bir şok dalgası ortaya çıktı.

Bu türden olaylar ortalamada 60 yılda bir gerçekleşiyor, geçtiğimiz yüz yılda üç defa bu çapta bir çarpışma oldu. Bridensteine’e göre bu türden büyük bir çarpmayı bir daha göreceğiz.

NASA’nın bu tür tehlikeli gök cisimlerini takip ettiğini ve %90’ını gözlemlediğini söyleyen Bridenstine, gezegen savunmasının da NASA’nın diğer görevleri kadar önemli olduğunu söylüyor.