Cisimleri Sadece Işıkla Kaldırmanın Yolu Bulundu

Bilim insanları, buldukları yeni yöntemle uzay gemilerinin en yakın yıldızlara 20 yılda varabileceğini iddia ediyor.

Cisimleri Sadece Işıkla Kaldırmanın Yolu Bulundu

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) bilim insanları, cisimleri havalandırmak ve itiş kuvveti sağlamak için ışığın kullanıldığı bir yöntem geliştirdiler. Ne yazık ki bu parlak ilerlemeyi şimdilik sadece teoride görüyoruz.

Uzay keşfinde ışık iticileri kullanan hafif uzay araçları ile uzay keşfini amaçlayan ekibin yaptıkları çalışmalar, Nature Photonics adlı dergide yayımlanan bir makale ile açıklandı. Bu sistemde bir uzay aracına, daha Dünya üzerindeyken sağlam bir lazer ateşleniyor. Bu güçlü ışığın cismin kalkmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.

Geliştirilen özel ve karmaşık bir desen, cisimlerin yüzeyine uygulanıyor. Bu desen, ışığın içeride kalmasını ve odaklanmasını sağlayarak cisimlerin dengede durmasına yardımcı oluyor.

Aslında bu teknolojinin benzeri bir teknoloji şu anda kullanılıyor ancak çok daha küçük ölçekli şekilde. Optik cımbız adı verilen yapılar, mikroskobik yapıları hareket ettirmekte kullanılıyor. Araştırmanın başındaki isim Ognjen İlic, durumu saç kurutma makinesi kullanmaya benzetiyor. “Bir pinpon topunu saç kurutma makinesi ile havalandırabilirsiniz. Pinpon topu çok büyük olursa ya da saç kurutma makinesinden uzak olursa bu yöntem işe yaramaz.” diyen araştırmacı, mikrometrelerle yapılan çalışmayı metrelerce büyüklükteki cisimlerle yapmanın yolunun peşide. Makalede de teknik olarak, ışık manipülasyonu ile büyük cisimleri hareket ettirmenin de mümkün olduğu iddia edildi.

Araştırma şimdilik teori aşamasında da olsa bu yöntemin başarılı olması, önümüzdeki sadece 20 yılda yakın yıldızları ziyaretimizi mümkün kılabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137