Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları açılış töreninde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan temasları kapsamında 3. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları açılış töreninde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan'daki temasları kapsamında eşi Emine Erdoğan ile birlikte Çolpon Ata'da düzenlenen 3. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış törenine katıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırgızistan'a FETÖ uyarısı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırgızistan ile ilişkilerimizi FETÖ gölgesinden kurtararak geliştireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çolpon Ata'da devlet başkanları onuruna verilen akşam yemeğinin ardından Issık Gölü'nde gerçekleştirilen 3. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış törenine geçti. 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un himayesindeki 3. Dünya Göçebe Oyunları, görkemli açılış töreniyle başladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un ev sahipliğinde yapılan törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, geçit töreninde, Türkiye'yi temsil eden sporcuları ayakta selamladı.

Devlet başkanları için ayrılan bölümde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile bir süre sohbet etti.

Kırgız Yönetmen Altınbek Maksutov'un yönetmenliğindeki törende, Kırgız Manas Destanı'nda sözü geçen Manas kahramanı ve dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov temalı gösteriyle Kırgızistan tarihi ve kültüründen kesitler yansıtıldı.

İlk bölümde, tiyatrocular ve sanat bölümlerinde okuyan üniversite öğrencilerden oluşan binden fazla oyuncu tarafından Manas kahramanının Kırgız halkının en zor döneminde dünyaya gelişinin, doğuşunun müjdelenmesi, halkın sevinç gösterileri, düşmanların baskısı gibi konular sergilendi. İkinci bölümde ise Cengiz Aytmatov'un Kırgızları dünyaya tanıtması ile milli müzik aletleri, sanat, edebiyat ve tarih konularına katkısı olan kişiler anlatıldı.

Göçebe Oyunları Marşı'nın okunmasının ardından oyunlara katılan ülkelerin sporcuları bayraklarıyla geçiş yaptı.

Hipodromun protokol tribününde hazır bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Türk sporcu kafilesinin geçişi sırasında milli sporcuları ayakta selamladı.

Sporcuların hipodromda toplanmasıyla sahneye gelen Cumhurbaşkanı Ceenbekov, oyunların resmen açıldığını ilan etti.

Ceenbekov, Dünya Göçebe Oyunları'nın Kırgızistan'da düzenlemesi kararının 2012 yılında Bişkek'teki Türk Konseyi Zirvesi'nde Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye ile birlikte alındığını hatırlatarak, "Misafirperver Kırgız topraklarında tüm konukları ve sporcuları kabul etmekten kıvanç duyuyoruz. Kırgızistan'a Hoş Geldiniz." dedi.

Göçmen halkların yaşam felsefesinin önemine değinen Ceenbekov, göçmen halkların daima doğa ile iç içe olduğunu, halk diplomasisine önem verdiğini ve birlik ve beraberliğini koruduğunu dile getirdi.

Ceenbekov, Göçebe Oyunları ile teknolojik gelişmelere rağmen tabiata karşı insanların sevgisini artırmayı, göçmen halkların geleneklerinin korunmasını ve yaşatılmasını amaçladıklarını aktardı.

"Oyunların dördüncüsü Türkiye'de yapılacak"

Cumhurbaşkanı Ceenbekov konuşmasında, Dünya Göçebe Oyunları'nın dördüncüsünün Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacağını duyurdu.

Erdoğan'a başarılar dileyen Ceenbekov, oyunların düzenlenmesinde Türkiye'ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Kırgızistan ulusal marşının okunması sırasında havai fişek gösterisi yapıldı. Açılış törenini yüzlerce yerli ve yabancı basın mensubu takip etti.

80 ülkeden 3 bin sporcu katılacak

Kırgızistan, oyunların ilkini 2014'te, ikincisini 2016'da düzenledi.

Mangala, kemik fırlatma, ok atışı, kartal ve şahinle avcılık, mas ve bilek güreşi gibi geleneksel 37 spor dalında yarışmaların düzenleneceği oyunlara, 80 ülkeden 3 bin sporcunun katılması bekleniyor.

Yarından itibaren Çolpon Ata şehrinde dört ayrı mevkide yapılacak mücadelelerde 174 altın, 173 gümüş ve 247 bronz olmak üzere toplam 594 madalya dağıtılacak.

Kanadalı madencilik şirketi Centerra Gold, Türk Hava Yolları ile Kırgızistan Cep Operatörü MEGAKOM'un ana sponsorluğunu üstlendiği oyunların ortaklarından biri de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA).

Anadolu Ajansı ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun da (TRT) medya ortağı olduğu 3. Dünya Göçebe Oyunları 8 Eylül'de sona erecek.  

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137