Devasa Antik Yapılar Nasıl İnşa Edilmişti? 25 Tonluk Taşları Tek Elle Taşımak İçin Deney Yapıldı

Stonehenge veya Moai gibi devasa yekpare sütunların bulunduğu antik yapıların nasıl inşa edildiği uzun süre gizem olarak kalmıştı. Ancak yapılan yeni bir deneyle bu yapıların, basit mühendislik kullanılarak taşındığı hipotezi güçlendirildi.

Devasa Antik Yapılar Nasıl İnşa Edilmişti? 25 Tonluk Taşları Tek Elle Taşımak İçin Deney Yapıldı

Antik medeniyetler tarafından yapılan devasa büyüklükteki kaya parçalarıyla oluşturulan yapılar hâlâ kafaların karışmasına sebep oluyor. Ancak MIT (Massachussetts Teknoloji Enstitüsü) araştırmacıları, antik mühendislerin denge konusunda usta olduklarını düşünüyor. Hatta bunu kanıtlamak için yapılan yeni bir deneyde, bazılarının ağırlığı 25 tona ulaşan beton yapılara elle manevra verilebildiği de gösterildi.

Gerçekleştirilen deneyde, MIT’de Yrd. Doç. olan Brandon Clifford’ın kurucusu olduğu Matter Design ile büyük boyutlarda yekpare beton sütunlar oluşturan CEMEX birlikte çalıştı. Tonlarca ağırlıkları ve yüzlerce yıl hayatta kalabilecek kadar dayanıklı olmalarına rağmen bu beton blokların şekilleri ve yapıları, sadece bir kişi tarafından bile kolayca hareket ettirilebilmesini sağlıyor.

Bu kayalarda farklı birkaç tasarım yaklaşımları da kullanıldı. Bu devasa blokların her biri eğimli, yuvarlak kenarlı, döngül noktalı ve birbirine kenetlenebilir özelliklere sahipti. Tabii bu kayalar bir insanın kaldırabileceğinden çok daha ağırdı, ancak sallanabilir, hareket ettirebilir ve hatta bir konumdan diğerine yuvarlanarak götürebilir şekillerdeydi.

Yani evet, Moai yapıları, Stonhenge gibi devasa yekpare sütunlar, o dönemde yaşayan insanlar tarafından basit mühendislik hesaplamaları yapılarak bulundukları konumlara taşındı.   

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137