Doğal Sanat Eserleri Olan Kutup Işıkları Nedir, Nasıl Gerçekleşir?

Dünyamızın Kuzey ve Güney kutuplarında meydana gelen doğal ışıkların güzelliği göz alıcı; peki bu doğa harikası nasıl oluşuyor?

Doğal Sanat Eserleri Olan Kutup Işıkları Nedir, Nasıl Gerçekleşir?

Kurup Işıkları, gezegenimizin Kuzey ve Güney Kutbu'nda gerçekleşen oldukça ilginç bir doğa olayı. Gökyüzündeki bu güzel ışık huzmelerinin sebebinin ne olduğunu merak edenler için, bu olayı başlıklar halinde açıklayacağız.

Kutup ışıkları (aurora) tam olarak nedir?

Eğer Kuzey veya Güney Kutbu'na gidecek olursanız, gökyüzünde beliren göz alıcı ışıkların oluşturduğu bu güzel olayla karşılaşabilirsiniz. Bu ışıklara kutup ışıkları deniyor. Eğer Kuzey Kutbu'na yakınsanız bu ışıklar "aurora borealis" ya da "kuzey ışıkları" adını alıyor. Eğer Güney Kutbu'na yakınsanız bu sefer de "aurora austrails" veya güney "ışıkları adını" alıyor.

(Kuzey ışıklarının harika bir görüntüsü, bu ışıklar gündüz vakti de gözlemlenebiliyor.)

Auroranın gerçekleşmesini sağlayan şey nedir?

Auroralar en iyi gece gözlemlense de oluşmalarının asıl sebebi Güneş ve Dünya arasındaki ilişkidir.

Güneş, bize oldukça fazla enerji ve küçük parçacıklar gönderiyor. Dünya’nın etrafındaki manyetik kalkan, bizleri öylesine koruyor ki bu parçacıkların ve enerjinin farkına bile varmıyoruz. Güneş’in bize gönderdiği enerji miktarı sürekli değişiyor. Sabit bir güneş rüzgârının yerine bazen daha şiddetli olan güneş fırtınaları da yaşanabiliyor. Koronal kitle ejeksiyonuolarak adlandırılan bir tür güneş fırtınası sırasında Güneş, uzayda yüksek hızlarda hareket edebilen dev bir gaz bulutu çıkarıyor.

(Güneş'te gerçekleşen bir patlama anı.)

Bir Güneş fırtınası Dünya’ya doğru geldiğinde, içinde barındırdığı enerjinin ve parçacıkların bazıları, gezegenimizin manyetik kalkanına doğru sürükleniyor.

Hemen aşağıda bunun bir animasyonu var:

Bu parçacıklar atmosferimizdeki gazlarla etkileşime geçerek gökyüzünde harika bir görüntü oluştuyor. Oksijen, kırmızı ve yeşil; nitrojen ise mavi ve mor ışık sağlıyor:

(Mor ve yeşilin göz alıcı birleşimi.)

Peki diğer gezegenlerde de auroralar meydana gelir mi?

(Satürn'ün Güney Kutbu'nda meydana gelen pembe bir aurora.)

iğer gezegenlerde de aynı Dünya’da olduğu gibi bu olay gerçekleşiyor. Eğer bir gezegenin atmosferi ve manyetik kalkanı varsa, aurorası da vardır. Hatta buna örnek olarak Jüpiter veSatürn’ü verebiliriz.

(NASA'nın Hubble Teleskobu'ndan ultraviyole ışık kullanılarak çekilen Jüpiter'in aurorası.)

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137