Gezegenimizi Kurtaracağı Düşünülen 8 Süper Proje

Küresel ısınma gibi ekolojik sorunlar baş göstermeye başladıkça bilim insanları ve bazı şirketler ekolojik çözümler üretmek için çalışmalar yürütüyorlar. Peki bu sorunlarla başa çıkması düşünülen projeler hangileri?

Gezegenimizi Kurtaracağı Düşünülen 8 Süper Proje

Küresel ısınma, hava kirliliği, doğal kaynak eksikliği gibi önemli ekolojik problemler, gün geçtikçe büyüyor ve bu problemleri çözme ihtiyacı her on yılda bir artıyor. Ancak dünyanın her yerinden bilim insanları ve çeşitli ürün üreticileri gezegenimizi kurtarmak için sürekli yeni yöntemler geliştiriyorlar.

Bu yöntemlerden ilginç ve etkili çözümler üretebilecek 8 tanesini paylaşıyoruz. Sonda bir de ilginç bir bonus var!

Yenilebilir plastik:

Birçok ekolojik sorunun en büyük kaynaklarından olan plastik okyanuslara, hayvanlara ve insanlara önemli zararlar veriyor. Son araştırmalar, yenilebilir deniz tuzunun% 90'ının mikroplastik parçacıklar içerdiğini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki insanlar günlük hayatlarında yemek yerken plastik tüketiyor.

Bu durumu göz önünde bulunduran bilim insanları, çeşitli hastalıkları ve çevre kirliliğini önlemek için deniz yosunundan üretilmiş yenilebilir plastik üretiminin nasıl yapılabileceğini keşfettiler. Bunun hem hayvanlar hem de insanlar için güvenilir olduğu söyleniyor. Hali hazırda Endonezya'da bu tür plastik üretimi yapan iki şirket bulunuyor. Bardaktan, pipet ve poşet dahil pek çok plastik ürünü bu yöntemle üretiyorlar.

Gezegenin uzak bölgeleri için aydınlatma:

Diğer harika proje, sistematik güç kaynağı olmayan yerlere uygun maliyetli sokak aydınlatması sağlamak. 'Liter Of Lite' adı verilen proje ile kullanılmış plastik şişelerin içine küçük bir güneş paneli ve ışık yayan bir diyot koyarak ışık tüpleri yapılıyor. Bangladeş, Çin, Dominik Cumhuriyeti gibi bazı ülkelerde bu yöntem kullanılıyor.

Ambalajsız diş macunu ve şampuan:

Bakım ürünlerinin çoğu ambalajlara paketleniyor. Hal böyle olunca evde kullandığımız çoğu ürün ile birlikte plastik de tüketmiş oluyoruz. 'Nohbo Damlaları' adı verilen ambalajsız şampuan damlaları gibi bazı ürünler, bu duruma bir çözüm üretmeyi amaçlıyor. Yaklaşık 2 inç büyüklüğünde olan her bir damla, herhangi uzunlukta bir saçı yıkamak için yeterli olabiliyor.

Plastik ambalajı olmayan, tablet şeklinde diş macunları da satın alınabiliyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre ülkede yılda bir milyardan fazla kullanılmış diş macunu tüpü çöpe atılıyor.

Kömüre dönüştürülebilen insan dışkısı:

Kenya gibi bazı ülkelerdeki birçok evde kanalizasyon sistemi bulunmuyor. Bu ülkelerde insanlar dışkılarını toprağa kazdıkları çukurlara ya da gölet ve su rezervlerine yapıyor. Bu, anti hijyenik koşulların daha da ileri seviyelere gelmesine neden oluyor. Ağaç kesme sorunu da ülkedeki en büyük problemlerden biri. Çünkü ülkedeki 10 haneden 8'i yemek pişirmek için odun kömürü kullanıyor.

Sanivation şirketi, her iki soruna da çözüm bulmak amacıyla evlere özel tuvaletler kuruyor ve ardından insan dışkılarını kömür haline dönüştürüyor. Bu sayede bakterilerin yayılmasına karşı önlem alınabiliyor ve doğal kaynaklar da korunabiliyor. Dışkıların 700 °C'de ısıtılması, kötü koku yayılmasına engel oluyor.

Organik atıkları biyogaza dönüştüren cihaz:

Bahçeye yerleştirilen ve organik atıkları biyogaza dönüştüren cihaz da ilginç projelerden biri. Dönüşümün ardından gaz, bir boru boyunca ilerliyor ve bir brülöre (yakıtın hava ile uygun oranda karıştırılarak tam olarak yakılmasını sağlayan cihaz) gidiyor. Ardından yemek pişirmek için kullanılabiliyor. 

Dumansız soba ve barbekü:

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, gazyağı sobalarının barbeküleri dumanının neden olduğu hastalıklar nedeniyle her yıl 4 milyon insan ölüyor. Duman salınımını önemli derecede azaltan yeni odun sobası ile bu sorunun çözülmesi umuluyor.

Havadan karbondioksit pompalama cihazları:

Atmosferdeki karbondioksit seviyesi, her geçen gün artmaya devam ediyor. Bill Gates'in de yatırım yaptığı bir şirket, küresel ısınma tehdidinden korunmak için karbondioksit pompalıyor ve geri dönüştürüyor.

Musluk suyunun iki kez kullanılmasını sağlayan tuvalet:

Koreli tasarımcı Jang Woo-Seok, 'eko banyo' adını verdiği sistem ile lavabo suyunun iki kez kullanılmasını sağlıyor. Bu sistemde iki tane su deposu mevcut. Birinde kullanılmış, diğerinde temiz su birikiyor. Her tankın ayrı bir kolu ve üzerinde tankın ne kadar dolduğunu gösteren bir LED ışığı bulunuyor. Böylece depo, lavabodan gelen su ile dolduğunda tuvalette kullanılabiliyor.

Bonus: Afrika'da 'Büyük Yeşil Duvar'

'Büyük Yeşil Duvar', Afrika Birliği'nin yürüttüğü bir proje. Sahra Çölü'nün her on yılda bir daha fazla çölleşmeye devam ediyor. Yapay ağaçların dikilmesi toprağın daha fazla kurumasını yavaşlatabilir. Ağaçlardan oluşacak "duvarın" toplam uzunluğu yaklaşık 5000 mil, genişliği ise 10 mil olacak. Planlanan ağaç dikiminin %15'i tamamlanmış durumda.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137