Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün gibi gezegenlere ek olarak Ceres, Plüton, Eris gibi cüce gezegenleri de bünyesinde barındıran Güneş sistemi, insanlığın en merak ettiği yapıların başında geliyor. Tarih boyunca birçok araştırmaya konu olan bu sistemin yıldızı Güneş, sistemdeki diğer gezegenlerden bakıldığında oldukça farklı görünüyor.

Günümüz teknolojisinin sağladığı imkânlarla oluşturulabilen görseller, sizi oldukça şaşırtabilir. Gelin Güneş'e yakınlığına göre sıraladığımız gezegenlerden Güneş'in nasıl göründüğüne birlikte göz atalım.

1. Merkür

Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür'ün yörüngesinde yapılan incelemelere göre bu gezegenin Güneş'e olan ortalama uzaklığı 58 milyon km. Dünya'ya 92 milyon km uzaklıkta olan Merkür, Plüto dışındaki en küçük gezegen olma özelliğini taşıyor. Elbette Güneş'e olan yakınlığından dolayı oldukça parlak ve büyük bir görüntü bizleri karşılıyor.

2. Venüs

Güneş'e en yakın 2. gezegen olan Venüs'ün dev yıldıza olan ortalama uzaklığı 108 milyon km. Güneş'e bu kadar yakın olmanın getirdiği sıcaklık etkisini Venüs'te gözlemlemek mümkün. Öyle ki Venüs yüzeyinin 425 °C'nin üzerinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca Venüs'ün atmosferindeki yoğun karbondioksit ve sürekli patlayan volkanlar, bu gezegenden Güneş'i görmeyi neredeyse imkânsız kılıyor. Bu yüzden yukarıdaki görselden Güneş'i göremeyebilirsiniz.

3. Dünya

Dünya, Güneş'e olan ortalama 150 milyon km uzaklığıyla sistemin 3. gezegeni durumunda. Elbette Güneş'in gezenimizden nasıl göründüğüne hepimiz aşinayız.

4. Mars

Güneş'e olan ortalama 228 milyon km uzaklığıyla sistemin 4. gezegeni olan Mars, bugüne kadar birçok uzay araştırmasının da başrolündeydi. Öyle ki Mars'a koloni kurmayı hedefleyen çok ciddi uzay projeleri hâlâ yürütülmeye devam ediyor. Eğer insanlık gelecekte Mars'a yerleşirse, Güneş'i yukarıdaki görselden de görebileceğiniz şekilde daha küçük ve daha sönük şekilde görecekler.

5. Jüpiter

Güneş'e olan uzaklıklar sıralamasında ortalama 779 milyon km uzaklıkla 5. sırada yer alan Jüpiter, aynı zamanda sistemin en büyük gezegeni olma özelliğine sahip. Jüpiter'in yörüngesindeki 4 uydudan biri olan Europa'dan bakıldığında Güneş'in yukarıdaki gibi göründüğünü söyleyebiliriz. 

6. Satürn

Güneş'e en uzak 6. gezegen olan Satürn'ün halkalarını ve Güneş'in nasıl göründüğünü yukarıdaki görsele bakarak görebilirsiniz. Satürn'ün Güneş'e olan ortala uzaklığının 1,43 milyar km olduğunu belirtelim. 

7. Uranüs

Güneş'e ortalama 2,88 milyar km uzaklıkla bulunan Uranüs, sistemin Güneş'e en uzak 7. gezegeni durumunda. Buz Devleri sınıfına giren Uranüs, aynı zamanda Satürn gibi 10 adet halkaya sahip. Uranüs'ün yörüngesindeki Ariel uydusundan bakıldığında Güneş'in yukarıdaki gibi göründüğünü söyleyebiliriz. 

8. Neptün

Güneş'e olan ortalama 4,50 milyar km uzaklığıyla sistemdeki 8. gezegen olan Neptün, tıpkı Uranüs gibi Buz Devleri sınıfına giriyor. Atmosferinde yoğun şekilde metan, etan ve asetilen bulunan bu gezegenden Güneş'in oldukça zor görüldüğünü söyleyebiliriz.

9. Plüton

Yıllarca gezegen sınıfında olup olmadığı konusunda tartışmalara konu olan Plüton, Güneş'e ortalama 5,91 milyar km uzaklığıyla sistemin en uzak konumunda bulunuyor. Yukarıdaki görselden de görebileceğiniz gibi Plüton'dan Güneş'in etkisini hissetmek neredeyse imkânsız.

Güneş sistemindeki 8 gezegen ve Plüton'dan Güneş'in nasıl göründüğünü sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Uzay ve gezegenler hakkındaki paylaşımlarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Kaçırmamak için takipte kalın.