ngiltere ve Kanada komiteleri, çarşamba günü Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'i sahte haberleri ve interneti inceleyen uluslararası milletvekillerinin ortak duruşması öncesinde ifade vermeye çağırdı.

İngiltere parlamentosunun medya komitesi başkanı Damian Collins, Zuckerberg'i kişisel olarak duruşmalara katılmaya zorlamak için Kanadalı mevkidaşı Bob Zimmer ile güçlerini birleştiriyor.

Komite 27 Kasım'da toplanacak

"Uluslararası büyük komite" olarak adlandırılan oturum, 27 Kasım'da toplanacak ve diğer ülkelerden milletvekillerini de içerecek.

Zuckerberg komiteye, “Tüm parlamentolara katılmanızın mümkün olmadığını biliyoruz. Bununla birlikte, kuruluşunuzun diğer ülkelerdeki kullanıcılarına hesap verme sorumluluğuna ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bu sorumluluğu almak isteyeceğinizi düşünüyoruz" ifadelerinin yer aldığı bir mektupla davet edildi.

Komite, on binlerce Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz olarak toplanan kişisel verilerin ABD ve İngiltere'de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz kullanıldığına yönelik iddiaları ve sosyal medya siteleri aracılığıyla dünya çapında dağıtılan sahte haberlerin etkisini araştırıyor.

Süreç nasıl gelişti?

ABD Başkanı Donald Trump'la iş birliği yapan İngiliz şirketi Cambridge Analytica'nın, seçim kampanyası sırasında Facebook kullanıcılarının verilerini yasa dışı yollardan aldığı ortaya çıkmıştı.

Facebook, "verilerin usulüne uygun kullanılmadığıyla ilgili iddiaların gözden geçirileceğini", Cambridge Analytica'nın faaliyetlerinin incelenmesi için kendi dijital adli bilişim uzmanlarından oluşan bir ekibi görevlendirdiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine internet kullanıcıları, "Facebook’u sil" kampanyası başlatmıştı. Kampanyaya destek verenler arasında, Tesla ve Space X’in CEO’su Elon Musk da vardı.

Veri skandalı sebebiyle yüz binlerce kişi Facebook hesaplarını silmiş, Facebook büyük zarara uğramıştı.

"Hata yaptık"

Özür dileyen Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, veri sızıntılarıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Sizin (kullanıcıların) verilerinizi koruma sorumluluğumuz var. Bunu yapamıyorsak, size hizmet etmeyi hak etmiyoruz. Tam olarak ne olduğunu anlamak ve bunun yeniden gerekleşmemesini sağlamak için çalışıyorum. Bu tür olayların yaşanmaması için yıllar önce önlemler almıştık. Ancak, hata yaptık. Daha yapılması gerekenler var. Facebook'u ben kurdum ve en nihayetinde platformumuzda yaşananlardan ben sorumluyum."  

Kaynak: AP News