Kavanozlar Ovası'nda Keşfedilen Yeni Kalıntılar, Bölgenin Gizemini Arttırdı

Güney Asya'da bulunan Kavanozlar Ovası'nda yeni kavanozlar keşfedildi. Keşfedilen kavanozların yakınlarında bulunan diskler, bölgenin gizemini daha da artırdı.

Kavanozlar Ovası'nda Keşfedilen Yeni Kalıntılar, Bölgenin Gizemini Arttırdı

Güney Asya denilince akıllara gelen Kavanozlar Ovası ile ilgili bazı gelişmeler mevcut. Arkeologlar, kavanozlarıyla ünlü bu tarihi bölgede 137 yeni kavanoz çıkardılar. Çıkarılan kavanozların; ölülerin içine konulması, su bulundurmak ve hatta bir şeyler demlemek için kullanıldığı düşünülüyor.

Güney Asya'da Laos isimli bir ülke bulunuyor. Son zamanlarda turistlerin ilgisini çekmeyi başaran bu ülke, ilginç bir arkeolojik bölgeye sahip. Kavanoz Ovası olarak isimlendirilen bu bölgede pek çok tarihi kavanoz bulunuyor. Yaşanan Vietnam Savaşı'nda patlamamış olan bombaların bölgeden temizlenmesinin ardından gün yüzüne çıkarılan ve yakından takip edilen bölgenin gizemi halen çözülememiş olsa da bulunan yeni kavanozlar, araştırmacılar için büyük bir önem arz ediyor. Ayrıca bölgenin, UNESCO'nun Dünya Geçici Miras Listesi'nde de yer alması için başvurular da yapılmış durumda.

Araştırmacılar, bölgenin gizemli yapısını çözebilmiş değiller. Henüz bu büyük taş kavanozların ne için kullanıldığı ve sayılarının neden bu kadar fazla olduğu, bu kavanozları kimlerin yaptığı ve bu kültüre sahip olan insanların nasıl yok oldukları bilinmiyor. 

Bulunan yeni taşlarla ilgili açıklama yapan arkeolog Dougald O'Reilly, birkaç ton ağırlığındaki bu kavanozların bölgelere yayılmış olmasının, bu taşların bir şekilde kilometrelerce mesafeye taşındığı anlamına geldiğini belirtirken, nasıl taşındığına dair hiçbir bulgunun olmadığını ifade etti. Ayrıca O'Reilly, bulunan kavanozların etrafında bazı disklerin de bulunduğunu ifade ederek, bu disklerin üzerinde bulunan geometrik cisimlerle, insan ve hayvan figürlerinin işlerini daha da zorlaştırdığını belirtti. 

Bölgede halen pek çok patlamamış bombanın bulunduğu biliniyor. Bu durum araştırmacıların işlerini zorlaştırsa da, bombaların tamamen temizlenmesinin ardından yeni bölgelerin keşfedileceği ve bu gizemin de çözüleceği düşünülüyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137