European Heart Journal dergisinde yer alan makaledeki açıklamalara göre, dünya genelinde her sene 8.8 milyon kişi hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.

Makalede şu açıklamalar yer alıyor:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün değerlendirmelerine göre, sigara sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı yıllık 7.2 milyon kişi. Böylelikle hava kirliliğinin şimdilik daha ciddi bir risk faktörü olduğunu belirledik."

Bilim insanların sunduğu verilere göre Avrupa'daki havanın kirlenmesi sonucu olarak her yıl 790 bin kişi hayata veda ediyor. Ayrıca açıklamalarda hava kirliliğinin Avrupa'daki ortalama yaşam süresini en az 2 kat azalttığı da belirtiliyor.

Hava kirliliğine sebep olan dumanın büyük kısmının fosil yakıtların yakılması sonucu oluştuğunu bildiren araştırmacılar, en kısa sürede başka enerji kaynaklarının kullanımına geçilmesi gerektiğini vurguladı. Bilim insanları, yenilenebilir kaynaklardan üretilen temiz enerjinin sadece hava kirliliğine karşı etkili gelecek bir yöntem olmadığını, ayrıca fosil yakıtlardan oluşan hava kirliliğinin sebep olduğu ölümleri yarı yarıya azaltmanın tek yolu olduğunu bildirdi.