ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, geçtiğimiz hafta uzay politikaları üzerine yaptığı konuşmada 2024’te Ay’a yeniden ayak basmayı gündeme getirmişti. Pazar günü yapılan NASA toplantısında bu konu gündeme getirildi.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, öncelikli olarak farklı alternatifleri masaya yatırdıkları görüşmede Orion Uzay Aracı’nın Ay’a nasıl ulaştırılacağı konusunu gündeme aldı.

Bridenstine’in bu teklifi ortaya atmasının en temel sebebi, Orion’u uzaya götürecek olan SLS roketinin test uçuşlarının 2020 yılı sonuna kadar sarkmış olması. Kaldı ki o günler geldiğinde de uçuşun yapılacağının ve başarılı olacağının bir garantisi bulunmuyor. Öte yandan Delta IV roketleri, Falcon Heavy roketleri ve fırlatma rampalarının uygun olmaması riski de var.

Bridenstine’ın önerisi ise Orion’u modifiye edilmiş bir Falcon Heavy ile göndermek oldu. Özellikle NASA yöneticilerinden, insanlı uzay uçuşlarının başındaki isim William Gerstenmaier gibi isimler bu projeye pek sıcak bakmasa da Bridenstine bu fikirde ısrarcı gibi gözüküyor.

Çekincesi olan insanların ise öne sürdükleri ilk engel, Falcon Heavy ile Orion’un uyumsuz yapıları. Orion’un havada kenetlenmeyi sağlayacak otomasyon sistemi yok ve daha da önemlisi iki aracın iticileri farklı yönde çalışıyor. Araçlardan birisi yatay iticiler birisi dikey iticiler kullanıyor. İkisini uyumlu hale getirmek büyük emek ve kaynak gerektiriyor.

Demokratların da SpaceX roketinin bu şekilde acele bir proje için kullanılmasına izin vermeyebilecekleri konuşuluyor. Normalde demokrat kanat bu tür özel sektör çalışmalarını desteklese de bu projenin arkasında durmayacak gibi.

Bridenstine ise bunun tarihi bir fırsat olduğunu ve hayatta bir kez ele geçebileceğini belirtiyor. NASA’nın insanlı Ay görevlerinin geleceğine hep beraber şahit olacağız.