Trump-Putin zirvesine doğru

ABD ve Rusya liderleri arasındaki özel zirvede, iki ülke ilişkileri, Suriye'deki savaş, nükleer silahsızlanma gibi konular ele alınacak. Zirve yarın saat 13.00'te başlayacak.

Trump-Putin zirvesine doğru

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yarın Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya gelecek.

Özel zirvede ABD-Rusya ilişkileri, ABD seçimlerine müdahale iddiaları, Suriye savaşı, nükleer silahsızlanma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri, Kırım'ın ilhakı ve Kuzey Kore konuları ele alınacak.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün ev sahipliğinde yapılacak zirve, yarın saat 13.00'te Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda başlayacak.

İkili görüşmelerin ardından çalışma yemeğine geçilecek. Devamında Trump ve Putin basın toplantısı düzenleyecek.

Yaklaşık 4 saat sürmesi beklenen zirve, yoğun güvenlik önlemleri altında yapılacak.

Trump ne istiyor?

Trump, "düşmanım değil, rakibim" dediği Putin'den, öncelikle nükleer programına son vermesi için Kuzey Kore'ye baskı yapılması konusunda yardım isteyecek.

Ayrıca Trump, Rusya'nın Kuzey Kore'ye ekonomik destekte bulunmamasını ve bu kapsamda gizli olarak bu ülkeden kömür alınmamasını talep edecek.

Trump'ın diğer bir hedefi de Suriye'de istikrarın sağlanması için Rusya'nın desteğini almak ve İran'ın bölgeden uzaklaştırılmasını sağlamak olacak.

Uluslararası terörizmle mücadelede Rusya'dan destek bekleyen ABD Başkanı ayrıca Soğuk Savaş dönemi nükleer silahsızlanma anlaşmasının ihlaline de son verilmesini isteyecek.

NATO Zirvesi'nde Trump, daha önce eleştirdiği Barack Obama zamanında yapılan diğer bir nükleer silahsızlanmayla ilgili anlaşmanın uzatılmasından yana olduğunu söylemişti.

Putin ne istiyor?

Putin ise, öncelikle ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini ve Kırım'ın ilhakı ile Ukrayna'daki askeri faaliyetleri nedeniyle Rusya'ya uygulanan bazı yaptırım ve baskıların kaldırılmasını isteyecek.

Kırım'ın ilhakının tanınmasını sağlamaya da çalışacak olan Putin ayrıca Trump'ın, "Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahale etmediği" yönünde yeni bir açıklama yapmasını talep edecek.

Helsinki zirvesi, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddiaların alevlendiği ve müttefiklerin Washington ve Moskova arasındaki yakınlaşmadan endişe duyduğu bir dönemde yapılacak.

ABD seçimlerine müdahale iddiası 

ABD Adalet Bakanlığı zirveden sadece 3 gün önce, 12 Rus istihbarat görevlisini 2016 Başkanlık seçimleri sırasında bilgisayar korsanlığı yapmakla suçladığı iddianameyi açıkladı. Demokratların zirveyi iptal etmesini istediği Trump, geri adım atmayarak programını devam ettirme kararı aldı.

Ayrıca Trump'ın başta Almanya olmak üzere NATO ülkelerini yeterince savunma yapmamakla suçladıktan günler sonra yapılacak zirve, Avrupa'da Washington ve Moskova arasındaki yakınlaşma karşısında duyulan endişeyi daha da artırıyor.

NATO Zirvesi sırasında geleneksel müttefiği Avrupa ülkelerini sert şekilde eleştiren Trump'ın Putin'le yapacağı görüşme eski kıtada yakından takip ediliyor. Trump'ın olası tavizlerinin Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye atacağı değerlendirmesi yapılıyor.

"Putin kazanacak, geriye kalan herkes kaybedecek"

İngiltere'de yayın yapan Guardian'ın köşe yazarlarından Natalie Nougayrede'e göre, zirvenin tek bir kazananı olacak. Nougayrede, bu düşüncesini şu sözlerle anlattı:

"Kazanacak kişi arabayla golf sahasında dolaşan kişi (Trump) değil, Sibirya'da üssüz at binerken fotoğrafının çekilmesinden hoşlanan adam (Putin)."

ABD Başkanı'nın müttefiklerini küçük düşürdüğünü, NATO'yu sorguladığını, "AB'yi muhtemelen Çin kadar kötü" diye tanımladığını belirten Nougayrede, "Elbette ki geriye kalan herkes kaybedecek" değerlendirmesini yaptı.

"Karışılıksız jestler ve içi boş vaatler"

ABD'de bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden Pavel K. Baev de, zirvenin "hem çok cesaret verici hem de son derece rahatsız edici" olduğunu aktararak Suriye, Kuzey Kore, İran gibi çok sayıda zor ve çözüm isteyen konu olduğunu ancak bunlardan hiçbirinde ilerleme beklemediğini yazdı.

Baev, sonucun "karşılıksız jestler ve içi boş vaatler" şeklinde olacağını söyledi.

ABD'li ve Rus liderler daha önce de Helsinki'de bir araya gelmişti. Bunlar, 1975'te Gerald Ford-Leonid Brezhnev, 1999'da George Bush-Mihail Gorbaçov ve 1997'de Bill Clinton-Boris Yeltsin görüşmeleriydi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137