AB liderileri referandum konusunda "endişelerini" bildirip AGİT raporunu beklerken, BAtıdan ilk tebrik ABD'den geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayan ABD Başkanı Donald Trump, referandumda elde ettiği başarı dolayısıyla tebriklerini iletti.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Erdoğan ile Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin Külliye'den de basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald J. Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. ABD Başkanı Trump, Sayın Cumhurbaşkanımızı 16 Nisan'daki referandumda elde ettiği zaferden dolayı tebrik etmiştir.

ESED'İN KİMYASAL SALDIRISI

Suriye'de son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, rejimin 4 Nisan'da kimyasal silahla yaptığı saldırının ABD tarafından cezalandırılmasına da değinilmiştir.

ABD Başkanı Trump bu hususta ülkesine verdiği destekten dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerini iletmiştir. İki lider, Beşşar Esed'in yaptığı eylemlerden sorumlu tutulması gerektiği konusunda mutabık kalmışlardır.

TERÖR ÖRGÜTÜ DEAŞ'A KARŞI ORTAK MÜCADELE

DEAŞ'a karşı ortak mücadelenin konuşulduğu görüşmede, kendi amaçlarına ulaşmak için teröre başvuran tüm gruplara karşı işbirliğinin gerekliliği vurgulanmıştır.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ MAYIS AYI İÇİNDE

Erdoğan ve Trump arasındaki yüz yüze görüşmenin de, referandum nedeniyle ertelendiği biliniyordu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Donald Trump'ın ne zaman görüşeceği yönündeki soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump'la Cumhurbaşkanı'nın Mart ayında beklenen görüşmesinin refernadum süreci sebebiyle ertelendiğini söylemişti. Kalın ziyaretin referandum sonrası, mayıs ayı içinde yapılmasının beklendiğini açıklamıştı.

TEBRİK GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

ABD Başkanı Donald Trump'la Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tebrik görüşmesinin detayları ortaya çıktı. Görüşmede Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Beraber yapacağımız önemli işler var." dediği belirtildi.

"REJİMİN SALDIRILARINA SESSİZ KALAMAYIZ"

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesinde, ABD'nin Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarına Türkiye'nin desteği için teşekkür etti ve "Rejimin saldırılarına daha fazla sessiz kalamayız." dedi.

"BERABER YAPACAĞIMIZ ÖNEMLİ İŞLER VAR"

Görüşmenin devamında Trump'ın "Suriye, Irak ve PKK konusunda iş birliği içinde olacağız. Beraber yapacağımız önemli işler var." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suriye'de konvansiyonel silahlarla çok daha fazla insanın öldürüldüğünü hatırlatması üzerine Trump, buna katıldığını belirterek, özellikle varil bombaları konusunu dile getirdi.