Türkiye'de de Satılan Tarım İlacı İçin 289 Milyon Dolar Tazminat Cezası

Tarım ilaçları üreticisi Monsanto, California eyaletinde şirketin yabani otlar için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi yüzünden kansere yakalandığını söyleyen bir kişiye 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Türkiye'de de Satılan Tarım İlacı İçin 289 Milyon Dolar Tazminat Cezası

Monsanto isimli ilaç üreticisi, California eyaletinde şirketin ilacını kullandığı için bir kişi kansere yakalandı. Kansere yakalanan şahıs ilaç şirketine 289 milyon dolarlık tazminat davası açtı ve davayı kazandı. Alınan bilgilere göre ilaçlardaki glifosat maddesi kansere sebep oluyor. Bu ilaç Türkiye'de de satılıyor.

TÜKETİCİLERİ UYARMADIKLAR

Jüri, sekiz hafta süren duruşmaların sonunda Monsanto'nun Türkiye'de de satılan Roundup ve Ranger Pro adlı yabani ot ilaçlarının kansere yol açtığını bilmesine rağmen tüketicileri uyarmadığına hükmetti.

KANSERE YOL AÇMADIĞINI SAVUNDULAR

Kısa bir süre önce Bayer tarafından 66 milyar dolara satın alınan ve glifosatın kansere yol açmadığını savunan şirket kararı temyiz etmeyi planladığını açıkladı.

5 BİNDEN FAZLA DAVA VAR

Bu, glisofatla ilgili ilk kanser davasıydı. İlaç hakkında ABD'de açılmış 5 binden fazla dava bulunuyor. Bu kararın diğer davalara emsal oluşturacağı belirtiliyor. Dewayne Johnson adlı eski bir okul bahçıvanı, yıllar boyunca yabani otlar için Ranger Pro türü ilaçlar kullandığını ve 2014'te lenf kanserine yakalandığını söyleyerek şirkete dava açmıştı.

"MUHTEMELEN KANSEROJEN"

2015'te Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı glifosatın "muhtemelen kanserojen" olduğunu açıklamıştı. Ancak Amerikan Çevre Koruma Ajansı EPA, dikkatli kullanıldığında glifosatın güvenli olduğunda ısrar ediyor.

Monsanto aynı zamanda dünyanın en büyük GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohum üreticileri arasında yer alıyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137