Uzay araçlarının yolculukları oldukça pahalı oluyor. Bunun sebepleri arasında da devasa araçları yörüngeye kadar çıkartıp belli bir hıza kavuşturmayı amaçlayan itici roketler ve yakıt tanklarının ağır maliyetleri var. Üstelik bu parçalar, atmosferin belli seviyelerinde ana modülden ayrılıp bir daha kullanılamayacak hale geliyor. Özetle, havaya birkaç milyon dolar saçmadan bir uzay mekiğini atmosferden çıkarmak mümkün değil.

İngiliz firma Reaction Engines, bu sorunu çözmek için daha farklı bir yaklaşım geliştiren firmalardan biri. Sentetik Hava Solumalı Roket Motoru (SABRE) adlı bir motor geliştirme amacındaki şirket, bu motor sayesinde bir uzay aracını sıvı yakıtlara geçmeden önce Mach 5.4’e kadar hızlandırmayı ve araçları, uzaya Mach 25 hızında fırlatmayı başarmak istiyor. Mach ses hızının birimi ve her Mach, sesin kaç katı hıza ulaşıldığını gösteriyor. Yani Mach 25 demek, ses hızının 25 katı demek. Yani saatte 30 bin kilometreden yüksek bir hız söz konusu.

Bu hızlarda havayı soğutabilmek oldukça önemli oluyor. Sürtünme nedeniyle yaşanacak olan kuvvet kaybı ve ısınma sorunu, hız arttıkça daha da bariz hale geliyor. Bu motor da havayı, “çelik levhaların ısıdan parıldamaya başladığı sıcaklıktan normal derecelere” saniyenin yalnızca 20’de 1’i sürede indirmeyi başarıyor.

SABRE ile birlikte uzay yolculuklarında kullanılacak yakıt tankı sayısında ve yakıt miktarında azalma olması bekleniyor. Bu da havaya daha az milyon dolar saçılması demek. Haliyle de daha düşük maliyetler sayesinde daha uygun fiyatlı uzay yolculuklarının önü açılacak.

Aracın yerde yapılan testleri başarıyla tamamlandı. Yapılan açıklamada, ABD’de gerçekleştirilen testlerin sonuçları açıklanırken, testlerde F-4 Phantom Jetler kullanıldığı belirtildi.

Bu tür soğutucu sistemlerinin pek çok potansiyel kullanım alanı bulunuyor. Uzay çalışmalarından motor sporlarına, endüstriyel sistemlerden yakıt sanayiine pek çok yerde kullanılabilecek bu sistem, normalde boşa gidecek olan ısı enerjisinin ısı gereken yerlerde kullanılabilmesini sağlıyor.