Uzay Savaşları #1: İki Milyarder, İki Dev Şirket, Dev Roketler ve 2024

Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Amazon ve Blue Origin’in kurucusu ve dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos… Her ikisinin de ortak bir hedefli var: 2024’te Ay’a ulaşmak Takvime 5 yıl kala; uzay teknolojilerinde devletlere kafa tutan bu iki adama, SpaceX ve Blue Origin’in dev bir robottan farksız roketlerine ve elbette Mars planlarına yakından bakıyoruz.

Uzay Savaşları #1: İki Milyarder, İki Dev Şirket, Dev Roketler ve 2024

Uzay rekabeti, soğuk savaş yıllarında devletlerarası kutuplaşmanın belirleyicisi oldu. Kapitalizmin temsilcisi ABD ve tam karşısında sosyalist bir sistemi benimseyen SSCB. İkisi de önce atmosferin dışına, sonra da Ay’a ulaşmak için amansız bir rekabet verdiler. İnsanlığın yeryüzünden bağımsızlık kazanma mücadelesi, aslında devletlerarası güç meselesiydi. 

Zamanla böyle bir çekişmenin iyi sonuçlar doğurmayacağını anladılar. Uzlaştıklarında ve beraber çalışmaya karar verdiklerinde, Uluslararası Uzay İstasyonu ortaya çıktı. 

İstasyon, 1998’den bu yana, tam 21 yıldır Dünya’nın yörüngesinde günde 12 tur atıyor. Bu süre zarfında yeryüzünde gelişen teknolojiler, artık daha fazlasının da mümkün olduğunu ispatlıyor. 

Mesela Ay’a tekrar ulaşmak, oraya bir istasyon kurmak. Bu istasyon aracılığıyla bize en yakın ve en çok benzeyen gezegen Mars’a yolculuk yapmak. Üstelik bu yolculukta kullanılan roketleri yeniden kullanabilmek… İnsanlığı gezegenler arası bir ırk haline getirmek. 

Günümüzde ise bu hedeflere ulaşmak için devletler değil, iki ABD’li özel şirket SpaceX ve Blue Origin rekabet ediyor. Bugün, modern uzay rekabetine yakından bakıyor, bundan 5 yıl sonra yazılacak tarihin adeta fragmanını izliyoruz. 

Uzay Savaşları Bölüm #1 başlasın!

Elon Musk, SpaceX ve planları:

Güney Afrika’da büyümüş ve kendisini yetiştirmek adına elinden geleni yapmış Elon Musk, belki de Türkiye’ye geldiğinde daha çok tanıdığımız bir isim oldu. Kendisi, 11 yaşında bir bilgisayar oyunu geliştirmiş, 20’li yaşlarında dünyanın ilk internet üzerinden para gönderme servisi olan PayPal’ı kurmuştu. PayPal’ı satınca haliyle bir milyoner olan Musk, elindeki milyonlarla sakin bir çiftlik satın alıp keyfine bakmadı. 

2002’de SpaceX adını verdiği bir uzay şirketi kurdu, 2008’de küçük bir otomotiv şirketi olan Tesla’yı satın aldı.  SpaceX, o güne kadar defalarca kez denenmiş olan bir yapıya sahipti. Basit bir özel bir uzay şirketiydi. Musk’ın vizyonunda ise Mars vardı. Dünyanın en iyi mühendislerini işe almak için çalıştı. Kafasındaki planları anlattı. Çevresindekileri kendisine ve planlarına inandırdı.

Devletlerin uzaya uydular göndermeye ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaçlarını karşılamak için her seferinde milyarlarca dolar harcıyorlardı. Bir defa fırlatılan roketler, tamamen atıl duruma geçiyordu. SpaceX’in ilk hedefi maliyetleri düşürecek sistemler oldu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137