Uzay kolonileri, Mars'a taşınma derken bilim insanları yeni bir araştırma üzerinde çalışıyorlar. Uzay radyasyonunun beyin üzerindeki etkilerini öğrenmek isteyen ekip, bu deneyi laboratuvar ortamında gerçekleştirdi. 

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, uzay radyasyonunun etkisinin farelerin genel yeteneklerinin üzerinde bir etki oluşturmadığı belirlendi. Nörofizyologlar, düşük dozlu nötron ve y-ışını kullanarak oluşturdukları radyoaktif ortamda gerçekleştirdikleri deneylerde, beynin hafıza merkezlerinde oluşan yeni hücre sayısının geçici olarak durduğunu belirlediler.

NeuroReport dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarında farelerin, radyasyon ektisi altında kaldıktan sonraki 6 hafta içinde normal yaşamlarına döndüklerini belirtildi. Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, radyasyonun hiçbir etkisinin olmadığını söylemenin doğru olmadığını ancak bu etki düzeyinin az olduğunu belirttiler.

Rus Bilim Vakfı'nın konuyla ilgili açıklamasında, yapılan bu araştırmanın uzay araçlarında üretilen nötronlarla ilgili önemli bir bilgi eksikliğini de giderdiği belirtildi. Bilim insanları uzayda uzun süre geçiren insanların, uzay boşluğunun vücutlarına yaptıkları etki üzerine çalışıyorlardı. Yapılan bu araştırma ile konu hakkında önemli bir mesafe alınmış oldu.