Bu yıl 48. gerçekleştirilen Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Finalleri yarışmasında Kaya Karakaya Anadolu Lisesi Tarih ve Edebiyat alanında iki projeyle katılarak, Bölge Birincisi oldu ve Ankara seçmelerinde İlimizi temsil etmeye hak kazandı.

Öğrencilerine teşekkür ederek sözlerine başlayan Okul Müdürü İlhami Çubuk, Tarih alanında ‘Kovancılardan Muhacir Göçü’, Türk Dili Edebiyatı alanında ise ‘Hüsn-ü Aşktan Harry Potter’a Fantastik Unsurlar’ adlı iki proje ile yarışmaya katıldıklarını söyledi. Çubuk, öğrencilerin Malatya elemelerinde bölge birincisi olarak, Elazığ adına Anakara seçmelerine hak kazandıklarını belirtti.

Çubuk, okulun başarıları ve devam eden projeleri hakkında da bilgi vererek, “Okulumuz 10 yıllık eğitim öğretim hayatına sahip. Bu 10 yıllık süreçte başarılarla dolu bir dönem geçirmiştir. Özellikle YGS ve LYS başarılarının dışında TÜBİTAK alanında yapmış olduğu yarışmalar, 2015 yılında başlayan erasmus projeleri var. Bu projemizde 3 yıla yakın bir süreç içinde devam edecektir. Ülkemizi, Elazığ’ımızı en iyi şekilde tanıtmak için proje kapsamında hareketlerimiz devam etmektedir. Bu anlamda özellikle ülke tanıtımı noktasında faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Karayakaya Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Vedat Çoban ise, proje çalışmalarına uzun süredir devam ettiklerini dile getirerek, “TÜBİTAK projelerine daha öncede katıldık. Okulumuzun zaten bu konuda iyi bir geçmişi var sürekli TÜBİTAK projeleri hazırlamaktayız. Bu yıl 2 alanda birinci olduk. Tarih ve Türk edebiyatı alanında bölge birincisi olarak mayıs ayının ilk haftası Ankara’nda finallere katılma hakkını kazanma hakkını kazandık. Bu alanda öğrencilerimiz de oldukça gayretli çalışmalar sergilediler” şeklinde konuştu.

Çoban hazırladıkları projeler hakkında kısaca bilgi verdi: “Tarih alanında ‘Kovancılardan Kovancılar Muhacir Göç’ isimli bir proje hazırladık. Elif Saylam, Nisa Nur karabulut isimli öğrencilerimiz bu konuda Kovacılar’a gittiler. Kovancılar’da muhacirler ile röportajlar yaparak ve bu muhacirlerin Elazığ kültürüne katkısı neler olmuştur. Temelde bunları inceledik. Bu röportajlarımız sonucunda elde ettiğimiz verileri TÜBİTAK‘ın yarışma formatına sunduk ve bölgede de jüriye sunduğumuzda, jürinin çok ilgisini çekti. Biz öncelikle kendi yerel tarihini, kendi çevresini, kültürünü tanıması gerektiğini düşünüyoruz. Projelerde, bu doğrultuda ilerleyip, kendi ilimizde orantılı çok bilinmeyen yönleri ön plana çıkarmaya çalıştık. Jürinin de ilgisini çekti. Kendi kültürümüzü, kendi çevremizi öğrencilerimize tanıtma gayreti onlar tarafından da ilgi çekince birinci olarak ödüllendirildik.

İkinci projemiz yine kendi kültürümüz ile ilgili. Biz derslerimizde öğrencilerimizin kitap okumasını isterken daha çok dünya klasiklerini öğrenmesini istiyoruz. Öğrencilerimiz daha çok fantastik eserler okumayı tercih ediyor. Bizim de zaman zaman bu tür diyaloglarımız oldu. Önce kendi edebiyatınızı okuyun diye dile getirdiğimizde divan edebiyatı da bu fantastik kurguların olduğunu, bunu bulup çıkarıp ortaya koyma isteği bizde fantastik unsurlar isimli projelerin ortaya çıkmasını sağladı. Öğrencimiz Eda Güneş de, oldukça gayret gösterdi. Bu doğrultuda Edebiyat alanındaki projemizde TÜBİTAK’da finallere gitmeye hak kazandık.”

“GENÇLERİMİZ KENDİ EDEBİYATINDAKİ KİTAPLARI OKUSUNLAR”

Karakaya Anadolu Lisesi öğrencisi Eda Güneş de, projedeki amaçlarından bahsederek, “21. yüzyılda yazılmış Harry Potter kitabı ve serisini gençlerimiz severeke okuyorlar. Bunun nedeni de içinde bulunan fantastik unsurlar. Bundan 300 yıl önce kendi edebiyatımızda, atamız tarafından yazılmış Hüsn-ü Aşk kitabında da aynı fantastik unsurlar sadece farklı hikaye yönüyle ortaya konuşmuş. Ve gençlerin bundan haberi yok. Bunları okumuyorlar. Gençlerimizin kendi edebiyatındaki kitapları okumalarını istiyoruz. Ancak kullanılan dil ağır. Bunun içinde dilin sade şekilde ünlü yazar tarafından çevrilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Güneş, projesinin farklı ve güncel bir proje olduğunu dile getirerek, “Birinci olacağını tahmin edebiliyordum” dedi.