Milli Eğitim Bakanı Açıkladı: İlköğretimde de Sistem Değişecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni lise düzeniyle birlikte gerçekleşecek değişiklikleri açıklarken, ilkokul ve ortaokul sisteminde de yenilikler yapılacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Açıkladı: İlköğretimde de Sistem Değişecek

Ülkemizde en sık değişime uğrayan sistemlerden biri olan eğitim sisteminde yine yeni bir modele geçiliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yapılacak yenilikleri Hürriyet’ten Nuran Çakmakçı’ya açıkladı.

Bakan, öncelikli olarak şu andaki eğitim sisteminin geleneksel bir yapıya sahip olduğunu ve lise eğitimi ile ekonominin gereksinimlerini ilişkilendirmeleri gerektiğini söyledi. Selçuk’a göre ilk olarak öğretmenlerin eğitilmesi gerekiyor. Bu nedenle de asgari 1 yıllık eğitimler planlanıyor.

Bakan Selçuk, "Eğitim ekonomi ile nasıl uyum sağlar? Eğitim demokrasiye nasıl hizmet eder? Eğitim şu anki veriye göre değil, gelecek tasarımını nasıl yapar? Bu soruları soruyoruz.” ifadesini kullanırken, yeni sistem için farklı bölgelerden, farklı türlerde liselerde okuyan 100’den fazla öğrenci ile çalıştıklarını, öğretmenler ile bölge çalışmaları yaptıklarını, uzmanlar ile değerlendirme görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sınıf geçme yönetmeliğinin de gözden geçirileceğini belirten Bakan, kolay sınıf geçilen sistemin yürümeyeceğini belirtti. O’na göre tüm bileşenleri eş zamanlı olarak, kendi doğalarına uygun şekilde dönüştürmek gerekiyor. Yeni yapı ile birlikte çalışan ve çalışmayan öğrenci arasındaki fark belli olacak. Bu konuda bakanlığın çalışmaları sürüyor.

Ayrıca 10. sınıftaki alan seçme ve uzmanlaşma süreci de 11. sınıfa taşınacak. İlk ve ortaokul sistemi de değişecek ve mevcut durumda iyileştirilmeye gidilecek.

Bakan, LGS soru tiplerini değiştirdiklerini, böylece ders işleme sürecine, çocukların okuduklarını anlama düzeylerinin gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını da belirtti.

Bakan Selçuk, seçmeli derslerin yetkili kurumlardan çevrimiçi olarak da alınabileceği, spor kurslarının ve halk eğitim merkezlerinde verilen kursların da seçmeli ders sayıldığı bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.

30 bin öğretmen, Dağcılık Federasyonu, Oryantiring Federasyonu ve diğer federasyonlardan eğitim ve sertifika alacak. 2023’e kadar sınıf öğretmenlerinin üçte birinin atölye yan alan ve sertifika sahibi olması planlanıyor.

Kariyer Ofisi için üniversitelerin 120 saatlik sertifikasyon hazırlığı yaptığını söyleyen Ziya Selçuk, öğretmenlerin sertifikalarını ücretsiz eğitimlerin ardından alacağını söyledi.

Ziya Selçuk ayrıca okulların profillerini çıkardıklarını ve bu profillere göre okulların zayıf oldukları alanlarda desteklenmelerini sağlayacak sistemler üzerinde çalıştıklarını da söyledi.

Bilgi kuramı dersi için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla temas halinde olduklarını belirten Bakan Selçuk, Çin’den yapay zeka kitabı getirdiklerini, öğretmenler vasıflı olduğu ve imkan verildiği sürece bizim çocuklarımızın da bunu yapabileceğini söyledi. Bilgi kuramı ve yeni gelen seçmeli derslerin çağdaş dünyada sıradan dersler haline geldiğini de söyledi.

Bakan Selçuk son olarak 12. sınıfların ders yükünü azalttıklarını, İngilizce konusunda yeni metotlarla pilot çalışmalara başladıklarını ve öğrencileri sınava değil üniversiteye hazırlamayı amaçladıklarını söyledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137