Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonunda yapılan konferansa, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sadettin Tanyıldızı, Prof. Dr. Mehmet Cebeci, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Asiltürk, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Tombul, Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şener Demirel, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, dün Tunceli de meydana gelen üzücü Helikopter kazasında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı.

Dilin bir milleti oluşturan ana unsurlardan biri olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Demirdağ, “Dilimizi her yönüyle iyi kullanmamız lazım. Bu açıdan bu dil kullanımı konusunda da işin ehilleri bizlere rehber olacaklardır. Bu konferansı düzenleyen geleceğin öğretmenleri olan siz sevgili gençlerimize ve Türkçe Düşünce Kulübü öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan YÖK Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dilbilimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Develi, Fırat Üniversitesinin çok gelişmiş, iyi eğitim veren bir Üniversite olduğunu belirterek, Elazığ’da Fırat Üniversitesinde öğrencilerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bir toplum olmanın, bir toplumsal kimlik taşımanın vazgeçilmez şartının dil olduğunu belirten Prof. Dr. Develi, “Ev metaforu toplum için de geçerlidir. İnsan nasıl dil evinin içinde var olabiliyorsa, toplumda ortak bir dil evinin içinde mümkün olabilir. Benzer eğitimi almış, benzer bir kültürel donanıma sahip bireylerin günlük konuşmalarında iletişim aksatıcı, iletişimin kalitesini düşürücü, bir tür parazit oluşturucu bu türden sorunlara rastlanmaz. Her mesaj aktarımında olduğu gibi küçük boşluklar oluşabilir, ancak bunlar mesajın bütününü engellemez. Türkçe konuşanlar içinde bu kural geçerli olduğuna göre, iki kişi Türkçe konuşuyorlarsa birbirlerini anlıyorlar; birbirlerini bu kod çözme sistemi üzerinden anlıyorlarsa, Türkçe konuşuyorlar demektir” diye konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan YÖK Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dilbilimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Develi’ye günün anısına Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ tarafından plaket takdim edildi.