YGS sınav sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak? ÖSYM’den YGS için tarih duyurusu

YGS sınavına giren adaylar meraklı bekleyişleri devam ediyor. ÖSYM’den gelecek resmi açıklamayı heyecanla bekleyen öğrenciler YGS sonuçlarının saat kaçta açıklanacağını sorguluyorlar. Peki YGS sonuçları bugün açıklanacak mı? İşte ÖSYM’den gelen resmi açıklama ve sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusuna verilen cevap…

YGS sınav sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak? ÖSYM’den YGS için tarih duyurusu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığınca bonus veren siteler (ÖSYM) 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları 28 Mart 2017 Salı açıklanacak. ÖSYM tarafından 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen ve 2 milyon 265 bin 902 adayın ter döktüğü YGS’nin sonuçları bugün açıklanacak. Adaylar sonuc.osym.gov.tr adresinden sınav sonuçlarına erişebilecek.

YGS’de en az bir puan türünden 150 ve üzeri puan alan adaylar ikinci sınav olan LYS’ye giriş hakkını elde etmiş olacak. Ancak adayların dört yıllık bir üniversite tercihi yapabilmesi için 180 barajını geçmesi gerekiyor. YGS’den sonra ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için başvurular ise 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında alınacak. LYS 10 Haziran 2017 Cumartesi günü saat 10.00’da LYS-4 Sosyal Bilimler sınavıyla başlayacak. Bunu 11 Haziran Pazar günü saat 10.00’da uygulanacak olan LYS-1 Matematik, 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da uygulanacak LYS-2 Fen Bilimleri , aynı gün saat 14.30’da uygulanacak LYS-5 Yabancı Dil ve 18 Haziran Pazar günü saat 10.00’da uygulanacak LYS-3 Edebiyat-Coğrafya izleyecek.

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK ?

Bu yıl 28 Mart tarihinde açıklanacağı belirtilen ancak saat bildirilmeyen YGS sınav sonuçları, geçtiğimiz yıl sabah saat 08.30’da civarında açıklanmıştı. YGS sınav sonuçlarının bu yıl 28 Mart tarihinde açıklanacağını duyuran ÖSYM’nin geçtiğimiz yıl olduğu gibi 08.30’dan itibaren sonuçları açıklaması beklenmektedir.

YANLIŞLIK OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN SORULAR BU SAYFADA AÇIKLANACAK

Sınav esnasında yanlışlık olduğunu düşünen ve yeniden değerlendirilmesi konusunda müracaatta bulunan adayların talepleri, sonuç açıklama sayfası üzerinden nihayete kavuşturulacak. Bu tarz bir durumla karşılaşılmasında ise sonuçların duyurulacağı sayfa üzerinden inceleme detayları ve kararlar paylaşılacak.

GEÇTİĞİMİZ YIL EN ÇOK TERCİH EDİLEN MESLEKLER HANGİSİ OLDU?

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 28 Mart’ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklanmadan önce üniversite adaylarının meslek eğilimleri belirlendi.

YÖK’ün geçen yıl hizmete sunduğu ve 2,5 milyonun üzerinde adayın ziyaret ettiği üniversite tercih rehberi Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas) verilerine göre, geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite programı arasında en çok “hukuk”, “tıp” ve “diş hekimliği” programlarını inceledi.

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, YGS ve LYS’ye hazırlık aşamasından başlayarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen YÖK Atlas Sistemi’nde yurt içi ve dışındaki bin 578 fakülte ve yüksekokul, 10 bin 657 lisans, 10 bin 949 ön lisans programı incelenebiliyor.

Geçen yılki Ölçme Seçme ve Yerleştirme Sınavı sürecinde 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas Sistemi’ne ilişkin veri analizlerine göre, lisans programlarını tercih edecek adaylar, meslek yüksekokul ön lisans programlarını tercih etmesi beklenen adaylardan (meslek lisesi öğrenci/mezunlarından) çok daha yüksek oranda YÖK Atlas’ı kullandı. Bu durum, meslek yüksekokulu tercihinde bulunacakların kariyerleri ile ilgili YÖK Atlas’tan fazla yararlanmadıkları şeklinde yorumlandı.

YÖK Atlas verileri, lisans ve ön lisans programını tercih edecek üniversite adaylarının meslek eğilimlerinin benzer olduğunu ortaya çıkardı.

GÖZDE ALAN “SAĞLIK” 

Verilere göre, gerek lisans gerekse ön lisans seviyesinde, “sağlık” alanındaki mesleklere büyük bir ilgi olduğu anlaşıldı. Geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar binlerce üniversite programı arasında sırasıyla en çok “hukuk”, “tıp” ve “diş hekimliği” alanlarını inceledi. “Hukuk” 164 bin, “tıp” 139 bin ve “diş hekimliği” 79 bin kez adaylar tarafından incelenen ilk üç alan oldu.

Bu programları, “psikoloji”, “rehberlik ve psikolojik danışmanlık”, “mimarlık”, “bilgisayar mühendisliği”, “inşaat mühendisliği”, “elektrik-elektronik mühendisliği” ve “ilahiyat” bölümleri izledi.

Mühendislik bölümleri içinde en çok ilgi çeken lisans programı “bilgisayar mühendisliği” oldu.

Sağlıkla ilgili meslekler dışında “hukuk”, lisans dalında adayların en çok ilgilendiği alanlar arasında ilk sırada yer aldı.

ÖN LİSANS VERİLERİ 

Ön lisansta da lisans programlarında olduğu gibi “sağlık” en çok ilgi çeken alan oldu. Buna göre, ön lisans düzeyinde en çok ilgi çeken programlar sırasıyla 49 bin kez incelenen “ilk ve acil yardım”, 34 bin kez incelenen “anestezi”, 17 bin 583 kez incelenen “çocuk gelişimi” oldu.

Bu bölümleri sırasıyla, “fizyoterapi”, “adalet”, “ağız ve diş sağlığı”, “ameliyathane hizmetleri”, “bilgisayar programcılığı”, “odyometri” ve “diyaliz” bölümleri izledi.

Bu kapsamda, ön lisans programları arasında, sağlık dışında “bilgisayar programcılığı”, en gözde teknik alan olarak göze çarptı.

GÖZDE ÜNİVERSİTELER DE BELLİ OLDU!

YÖK Atlas verileri, hangi devlet üniversitelerinin adaylar tarafından daha çok incelendiğini de ortaya koydu. Buna göre, lisans düzeyinde İstanbul Üniversitesi 104 bin, Boğaziçi Üniversitesi 87 bin, Dokuz Eylül Üniversitesi 84 bin kez incelendi. Bunları sırasıyla İstanbul Teknik, Marmara, Ankara, Ege, ODTÜ, Hacettepe ve Gazi Üniversiteleri izledi.

Devlet üniversitelerinin ön lisans programları arasında ise ilk sırayı yine İstanbul Üniversitesi aldı. Akdeniz, Ege, Anadolu, Dokuz Eylül, Marmara, Abant İzzet Baysal, Ankara, Adnan Menderes ve Uludağ Üniversitesi ilk 10 üniversite arasında yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2017, 14:04

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137