3 milyona yakın öğrenci için geri sayım başladı. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS), 26-27 Haziran'da yapılacak.

Karabük Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çağatay Kılınç, Yükseköğretim Kurumları Sınavlarına (YKS) girecek öğrencilere sınava sayılı günler kala tavsiye verdi. Kılınç, öğrencilere günlük rutinlerini bozmamalarını önerdi.

Doç. Dr. Kılınç, uyku, yeme-içme saatlerine ve düzenlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek öğrencilerin günde 1-2 saat dersi bırakıp kendilerini sınav psikolojisinden uzaklaştıracak unsurlarla meşgul etmelerini değerli bulduğunu söyledi.

Öğrenciler ders çalışırken ailelerin de kitap okumasının önemine değinen Kılınç, "Çocukların 'ruhsal iyi olma halleri'ni korumaları lazım. Sınav önemli bir unsur ama bu ne dünyanın başı ne de sonu. Böyle düşünmek lazım ve ruhsal iyi olma hallerini korumalarının bu noktada çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sınava hazırlanmak için bilgi ve beceri gerekli ama sınav anındaki performans da çok önemli. Bu performansı etkileyen unsurlardan biri ruhsal iyi olma hali" diye konuştu.

 “SINAVA GİRMEDEN ÖNCE HEYECANLANMIYORSANIZ SORUN BURADADIR”

Kılınç, sınav anında heyecanın normal olduğuna değinerek, "Bir eyleme başlamadan önce ortaya çıkan enerji; heyecan. Bu olması gereken bir şey. Sınava girmeden önce heyecanlanmıyorsanız sorun buradadır. Bunu olumlu düşünmek lazım. Heyecanlanmak iyidir. Bol bol heyecanlanabilir. Sadece kaygı düzeyini belirli bir seviyede tutmak ve o heyecanın kaygıya, aşırı strese dönüşmesini engellemek lazım" dedi.

Sınavı kazanan öğrencilerin tercihlerini kendilerinin yapması gerektiğini belirten Kılınç, öğrencilere hayallerinin peşinden giderek hayatlarını devam ettirmeleri önerisinde bulundu.