14 Mart Döviz Fiyatları

Dolar/TL Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle geçen hafta yaşanan sert yükselişlerin ardından bu hafta nispeten daha sakin bir seyir izliyor. Bu sabah dolar/TL güne 5.47 seviyesinin hemen altında başladı.

14 Mart Döviz Fiyatları

Dolar/TL geçen hafta hareketli günler geçirirken bu hafta yatay bir seyir izliyor. Bu sabah dolar/TL güne 5.47 seviyesinin hemen altında başladı. Dolar/TL ise saat 07:10 itibari ile güne 5.4605/ 5.4635 seviyesinde işlem görüyor. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Bir bankacı, “Piyasalar oldukça sakin. Ancak seçime kadar kur yavaş yavaş yukarı hareketini sürdürecek gibi görünüyor. Şu an için Brexit piyasalar için risk unsuru. Ayrıca gelişmekte olan piyasalardaki genel havayı takip etmek gerek” dedi.

Dolar, dün sert yükselen sterlinin bugün hafif gerilemesiyle dokuz günün dip seviyesinden yükseldi. İngiltere parlamentosunun dün yapılan oylamada AB ile ilişkileri düzenleyecek herhangi bir anlaşma olmadan AB’den ayrılmayı reddetmesinin ardından sterlinin yüzde 2’den fazla yükselmesiyle dolar değer kaybetmişti.

İngiltere parlamentosunun 29 Mart olarak planlanan AB’den ayrılma tarihinin ertelenmesini bugün oylaması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Birliği’nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması çağrısında bulunurken, Türkiye kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.

Ancak kararın TL tarafına henüz olumsuz bir yansıması gözlenmiyor.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek bu sabahki notunda piyasaların yerel varlık fiyatlamasında yataylaşma ve belirli aralıklarda sıkışmanın devam ettiğini söyleyerek, “Geniş bant aralığında dolar/TL (5.40-5.50) ve BİST-100 (101,000-105,000) eğilimi korunuyor. Avrupa Parlamentosu’ndan gelen ve AB’nin Türkiye ile müzakereleri askıya almasını öneren kararın bağlayıcılığı olmaması ve tavsiye niteliği taşıması nedeniyle fiyatlamalarda oyun değiştirici etkiye sahip olmasını beklemiyoruz” dedi.

Başka bir bankacı ise piyasaların yaklaşan seçime odaklandığını, kurdaki hareketlerin ise nispeten sınırlı kaldığını söyleyerek, “Dolar/TL’de kademeli bir yukarı hareket görüyoruz. Gelişmekte olan ülke para birimleri fena değil ama TL’nin performansı daha kötü” dedi.

Öte yandan dünkü oylamanın ardından sterlindeki değerlenme dün para biriminin TL karşısında 7.30 seviyesini aşarak 25 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeye gelmesine neden oldu. Parite bu sabah ise 7.24 civarında seyrediyor.

Dün aynı saatte 5.8185/5.8215 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 5.8207/5.8296, dün 6.1810/6.1830 seviyesinde olan euro/TL ise bu sabah 6.1824/6.2021 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL geçen hafta Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişeler kaynaklı olarak sert yükseldikten sonra bu hafta nispeten sakin bir seyir izliyor.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB’den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi önceki gün spot kapanışta yüzde 18.59, valörde son işlemde yüzde 18.70 oldu. Dün ise spot kapanışta ortalama yüzde 18.79 seviyesindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise önceki gün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.47, valörde son işlemde yüzde 15.65 oldu. Dün ise spot kapanışta ortalama yüzde 15.78, valörde son işlemde yüzde 15.86 oldu.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2019, 14:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137