"50 ila 100 yıl içinde pek çok şehir su altında kalabilir"

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Grönland'da buzulların neden ve nasıl eridiğini araştırıyor. Geçen ay 1 günde 11 milyar ton buzulun eridiği tespit edildi. Erime hızı böyle giderse, 50 ila 100 yıl içinde pek çok şehir su altında kalabilir.

"50 ila 100 yıl içinde pek çok şehir su altında kalabilir"

NASA, Grönland'daki 5 yıllık araştırmasında sona yaklaştı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın açıklamasına göre Grönland'da son 1 ayda sadece 1 günde 11 milyar ton buzul eridi. Bu, 4 milyon olimpik yüzme havuzuna eşdeğer.

Araştırma kapsamında her yıl okyanusun dibine 250 sondaj yapılıyor. Aletler suyun sıcaklığını ve sudaki tuz oranını ölçüyor.

Veriler toplanıyor ve sudaki değişiklik belirleniyor. Araştırmanın son ayağında amaç buzulların nasıl eridiğini gözlemlemek.

Su altındaki erimenin yanısıra, havayla temas ettiği kısımlardaki erime hızını tespit etmek.

Elde edilen veriler ise ürkütücü.

NASA uzmanı Josh Willis durumu şu sözlerle açıklıyor:

"Grönland'daki buzulların gözümüzün önünde eridiğini izliyoruz. Bu bütün dünyayı etkiliyor. Okyanusu hepimiz paylaşıyoruz. Milyarlarca ton buzulun erimesi dünyadaki deniz seviyesinin ölçülebilir bir seviyede yükselmesine sebep oluyor. Buzullardaki erime eğer bizim baktığımız bölgelerdeki gibi artarsa deniz seviyesi gelecek 50 ya da 100 yılda epey yükselecek. Ve bunun dünyadaki birçok şehir üzerinde büyük bir etkisi olacak."

Amerika Birleşik Devletleri dahil denize kıyısı olan pek çok ülke bu durumdan olumsuz etkilenecek.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137