Altın Fiyatlarını Küresel Ekonomik Gidişat Belirleyecek

Altının ons fiyatı ağustosta tarihi  düşük seviyeye inen reel tahvil getirileri, gerileyen dolar endeksi ve ABD-Çin  gerginliği gibi sebeplerle 2.075 dolarla rekor kırarken analistler, eylülde yeni  tip koronavirüs (Kovid-19) salgının tedavisi ve küresel ölçekte makro ekonomik  verilere ilişkin haber akışının altının ons fiyatında etkili olacağını dile  getirdi.

Altın Fiyatlarını Küresel Ekonomik Gidişat Belirleyecek

Geçen sene aralıkta başladığı yükseliş trendine sadece martta artan  likidite ihtiyacı sebebiyle ara veren altının ons fiyatı ağustosta 2.075,11  dolarla tarihi yüksek seviyeye ulaştı. Altının ons fiyatı bu seviyeden gelen kar  satışlarıyla kazançlarını kısmen geri vererek ağustosu yüzde 0,37 değer kaybıyla  1.967,95 dolardan tamamladı.

Analistler, Kovid-19 salgının getirdiği belirsizliklerle birlikte  başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere küresel çapta trilyonlarca dolarlık  parasal genişlemeye gidilmesinin altının ons fiyatını destekleyen en önemli etken  olduğunu kaydetti.

Artan belirsizliklerle ağustosta ABD 10 yıllık tahvillerinin reel  getirisinin yüzde eksi 1 seviyesine indiğine dikkati çeken analistler, getiri  arayışına giren yatırımcıların, hem likit hem de güvenli liman olması sebebiyle  altına olan taleplerini artırdığını ifade etti.

Analistler, Kovid-19 salgınıyla birlikte altın bazlı yatırım  fonlarının (ETF) altın fiyatındaki artışta önemli rol oynadığını, küresel bazda  birçok yatırımcının kolay alınıp satılabilmesi sebebiyle ETF'leri tercih ettiğini  söyledi.

Ağustos'ta son iki yılın düşük seviyesi olan 91,993'e gerileyen dolar  endeksinin de altını daha cazip bir yatırım aracı haline getirdiğini kaydeden  analistler, hala rekor düşük seviyelerde seyreden dolar endeksindeki seyrin  altının ons fiyatını eylülde etkileyebileceğini bildirdi.

Analistler, ABD ile Çin arasında geçen sene imzalanan birinci faz  ticaret anlaşmasındaki yükümlülükler üzerinden artan tansiyonun da risk algısını  etkileyen önemli bir faktör olduğunu, sürecin devamında ise iki ülkenin masaya  oturmasının güvenli liman varlıklarda satış baskısını beraberinde getirdiğini  belirtti.

Commerzbank Commerzbank Emtia Analisti Carsten Fritsch, konuya ilişkin  paylaştığı bilgi notunda, "Küresel ekonomideki toparlanmanın beklenen daha hızlı  olabileceği ihtimali yatırımcıların altın talebini ertelemesine sebep olan en  önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Altının ons fiyatının dolar endeksindeki gelişmelere daha duyarlı hale  geldiğine değinen Fritsch, ABD, Çin ve Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen  makro ekonomik verilerin ve yukarı yönlü revize edilen beklentilerin yatırımcı  güvenini de iyileştirdiğine dikkati çekti.

 Fritsch, bununla birlikte özellikle Avro Bölgesi'ndeki deflasyonist  baskıların ultra-gevşek para politikasını uzun bir müddet uygulamada tutmasının  beklendiğini, bu sebeple altındaki duraklamanın geçici olabileceğini belirtti.

ETF'lere olan talepte de önemli derecede yavaşlama gözlemlendiğini  belirten Fritsch, fiziki altın talebinde ise gözle görünür bir artışın  yaşandığını ancak bu artışın ETF'lerdeki düşüşü telafi edemediğini kaydetti.

Fritsch, Fed'in ortalama enflasyon hedefine geçmesinin ise finansal  piyasalarda çeşitli varlıkların getiri potansiyelini artırması sebebiyle altının  ons fiyatını baskılayabilecek bir başka etken olduğunu dile getirdi.

ALTIN FİYATLARI KOVİD-19 AŞISINA İLİŞKİN HABER AKIŞINI TAKİP EDECEK

 AA Finans Analisti İslam Memiş de Kovid-19 salgınının tedavisine  yönelik gelişmeler ve bölgesel jeopolitik risklerin görece yatışmasının altının  ons fiyatını baskılayan başlıca unsurlar olduğuna dikkati çekti.

Ağustos başında reel faiz getirilerinin düşük olması, ABD-Çin gerilimi  ve bol likidite gibi etkenlerin altın fiyatlarını rekor seviyeye yükselttiğine  değinen Memiş, "Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald  Trump’ın aşı konusundaki açıklamaları, altın fiyatlarında gerilemeye neden oldu."  ifadelerini kullandı.

Memiş, Trump'ın aşı açıklamasından sonra altının ons fiyatının 1.911  dolar, altının gram fiyatının ise 433 liraya gerilediğini, dolayısıyla aşı  haberlerinin emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu gözlemlediklerini  belirtti. Yıl sonuna kadar Dünya Sağlık Örgütü’nden onaylanmış bir aşı haberi  gelmesi halinde düşüşlerin hızlanabileceğini dile getiren Memiş, "Ancak, düşük  faiz ortamı, bol likidite, jeopolitik riskler devam ettikçe altın talebi  sürebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Memiş, gram altınla ilgili olarak şunları kaydetti: Ağustos ayının ilk haftasında altının gram fiyatı, Kapalıçarşı’da 515  liraya kadar yükseldiğinde vatandaşların panik alımları yaptığını gördük. 2  haftada 7 milyar dolarlık panik alımı yapan vatandaşların zarar ettiğine şahit  olduk. Piyasalardaki agresif dalgalanmalarda yatırımcıların soğuk kanlı olmasını,  panik alımları yapmamalarını, piyasaların normalleşmesini beklemelerini tavsiye  edebiliriz."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137