Bakıcı Teşvik Priminden Yararlanacak Ailelere Müjde! 12 Bin 600 Liralık Destek Verilecek

Asgari ücretle bakıcı çalıştıran aileler, normalde aylık 700 lira SGK primi öderken, Mart ayında çıkartılan torba yasada yer alan, "bakıcı teşvik priminden" yararlanacak aileler, 700 liralık bu primi ödemeyecek.

Bakıcı Teşvik Priminden Yararlanacak Ailelere Müjde! 12 Bin 600 Liralık Destek Verilecek

Mart ayında çıkartılan torba yasa uyarınca, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında ilave istihdam edilen kişiler için teşvik uygulanacak. Asgari ücret üzerinden bakıcı çalıştıran bir aile, normalde aylık 700 lira sosyal güvenlik primi ödemek zorunda kalırken, primden yararlanan ailelerden 700 liralık bu prim alınmıyor.

AYLIK DESTEK 700 LİRA

Bakıcı çalıştırırken teşvikten yararlanan ailelerden aylık 700 lira tutarındaki bu prim alınmıyor. Aileler sadece, ücret asgari ücreti aşıyorsa, aşan tutara karşılık gelen primi ödüyor. Böylece, aylık bakıcı maliyetleri 700 lira azalıyor.

12 BİN 600 LİRA DESTEK

18 yaşından büyük kadını çalıştıranlara 18 ay süreyle teşvik sağlanırken, bu da ayda 700 liradan 18 ayda toplam 12 bin 600 lira destek anlamına geliyor. Erkek bakıcılar için de 12 ay süreyle teşvik sağlanıyor. Erkek bakıcı 18-25 yaş arasında ise bu durumda destek süresi onlarda da 18 ay uygulanıyor.

BAKICININ, İŞKUR'DA 3 AY İŞSİZ OLARAK GÖZÜKMESİ GEREKİYOR

Teşvikten yararlanabilmek için, çalıştırılacak kişinin durumu önem taşıyor. Öncelikle, çalıştırılacak bakıcının İŞKUR'a kayıtlı işsiz ve işe giriş tarihinden önceki üç aylık dönemde sigortalı olarak bir işte çalışmamış olması gerekiyor. Son üç aydır işsizlik koşulunda, on güne kadar olan çalışmalar sorun teşkil etmiyor. Staj yapan, mesleki öğrenim gören, üniversitede yarı zamanlı çalışan öğrenciler, aldıkları ücret asgari ücretin altında kalmışsa, son üç aydır işsiz kabul edildiği için bu durumda da teşvikten yararlanabiliyor.

EMEKLİ ÇALIŞTIRANLAR, PRİMDEN YARARLANAMAYACAK

Teşvik için aranan önemli bir koşul da ilave istihdam yapılması. Evinde ilk defa bir kişiyi istihdam edenler ilave istihdam sağlamış kabul edildikleri için teşvikten yararlanır. Bir önceki yıl ev hizmetlerinde çalışan personel işten çıkartılıp yerine yeni bir bakıcı alınmışsa teşvik verilmez. Ancak, ev hizmetlerinde çalışan kişiye ilave olarak ikinci kişi istihdam ediliyorsa teşvik uygulanır. Emekli erkek veya kadını bakıcı olarak çalıştıranlar teşvikten yararlanamıyor. Teşvik verilebilmesi için kişinin işsiz olması zorunlu.

YABANCI BAKICI ÇALIŞTIRANLAR DA PRİMDEN YARARLANABİLECEK

Türkiye'de son yıllarda evlerde çok sayıda yabancı çalıştıran bulunuyor. Söz konusu teşvikler, yabancı çalışanlar için de uygulanıyor. Ancak, çalıştırılan yabancının da son üç aydır işsiz olması koşulu aranıyor.

VERGİ YOK

Ev hizmetlerinde çalışanlardan vergi alınmadığı için aileler bakıcı için ayrıca vergi ödemiyor. Vergi muafiyetinden yararlanabilmek için bakıcının "dadı" olarak gösterilmesi gerekiyor. "Mürebbiye" olarak gösterildiğinde vergi muafiyeti uygulanmıyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2018, 14:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137