BDDK’dan Bankaların Topladıkları Fiziki Altınlara İlişkin Düzenleme

BDDK, fiziki altınların değerlemesine ilişkin yeni bir düzenlemeyi hayata soktu. Bu kararda altının fiyatının düşmesi ve vatandaşın kuyumculara akın etmesinin rol oynadığı düşünülüyor.

BDDK’dan Bankaların Topladıkları Fiziki Altınlara İlişkin Düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

BDDK, yönetmelikte yapılan değişiklikler kapsamında, bankaların alım ve satımını yapabilecekleri kıymetli madenlere ilişkin bölüme yeni bir madde eklendi.

Toplanan Fiziki Altınlar, Asgari Olarak Milyem Değerleri Üzerinden Hesaplanacak

Eklenen maddeye göre, bankalar, bankalar adına kıymetli maden değerleme ve toplama hizmeti veren anlaşmalı kuyumcular ve kıymetli maden eksperleri tarafından banka müşterilerinin altın cinsinden mevduat, özel cari, katılma hesaplarına alacak kaydetmek üzere toplanan fiziki altınlar, asgari olarak milyem değerleri üzerinden değerlenecek.

Teslim Tutanağı Düzenlenecek

Değerleme işlemine ilişkin içeriğinde asgari olarak değerlemeye konu her bir parçanın ayırt edici ya da tanımlayıcı ibaresi, gram cinsinden ağırlığı, ayarı, dönüşümünde kullanılan milyem değeri ve dönüşüm sonrası gram cinsinden ağırlığı ile tüm parçaların dönüşüm sonrası gram cinsinden toplam ağırlığının yer aldığı teslim tutanağı düzenlenecek. Bu tutanağın bir örneği de müşteriye verilecek.

Milyem Değeri Nedir?

Milyem değeri, altın saflığının 1.000 üzerinden değerlendirmesi olarak açıklanıyor. Bu değerin hesaplanabilmesi için altından yapılan maddenin içerisinde bulunan saf altın kütlesi, toplam kütleye bölünerek 1.000 ile çarpılıyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137