İl Defterdarı Osman Akdemir, bir basın toplantısı düzenleyerek yeni yapılandırmaydı hakkında bilgi verdi. Akdemir, kanundan yararlanmak isteyen vatandaşları 30 Haziran tarihine kadar vergi dairlerine beklediklerini söyledi.

“VATANDAŞLARIMIZ EKONOMİK FAALİYETLERİNİ DAHA KOLAY YÜRÜTEBİLECEK”

Defterdar Avukat Osman Akdemir yaptığı basın açıklamasında, “Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 7 bin 20 sayılı kanun 27 Mayıs 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 7020 saylı yeni yapılandırma kanunu ile vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak ve borçlar taksitler halinde ödenebilecek. Böylece vatandaşlarımız ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecektir. 31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu kanuna göre ödenebiliyor. Ayrıca çok sayıda vatandaşımız ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamında yapılandırılabiliyor. Bu avantajlardan yararlanmaları için vatandaşlarımız vergi dairelerine bekliyoruz.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN BU KANUNDAN YARARLANMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ”

Öğrenim kredisi alan öğrencilerin öğrenim ve katkı kredisi borçları da bu kanuna göre yapılandırılabiliyor. Değerli öğrenci kardeşlerimizin bu kanundan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz.

1 Temmuz 2016 - 31 Mart 2017 döneminde motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası alan vatandaşlarımıza borçlarını düşük faizli ve taksitler halinde kolay ödemeleri için başvurmaların tavsiye ediyor ve vergi dairelerimize bekliyoruz.

ÖNCEKİ YASA ÇERÇEVESİNDE BORCUNU YAPILANDIRANLAR DİKKAT!

Karıştırılan bir hususu özellikle düzeltme istiyorum. Önceki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı kanun hükümlerine göre yapılandırılmış olan borçlar yeni yapılandırma kanun kapsamına alınmıştır. Fakat önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılandıran vatandaşlarımızın 1 Temmuz 2016 ile 31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise bu borçları için yeni yapılandırma kanunundan faydalanabiliyor.

“SÜRENİN UZAMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

7020 sayılı kanundan faydalanmanın son başvuru tarihi 30 Haziran 2017dir. Bu sürenin uzamasına ilişkin kanun da yetki bulunmadığından sürenin uzaması söz konusu değildir. Vatandaşlarımızı bu tarihe kadar başvuru yapmaya bekliyoruz. Vatandaşlarımız vergi dairelerine gelebileceği gibi posta yoluyla ya da gelir idaresi başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile de başvuru yapabilirler.

7020 sayılı yapılandırmaya başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilebilir. Peşin ödemelerde yurt içi üretici fiyat endeksi oranında hesaplanın tutarından ayrıca yüzde 50 indirim uygulanacaktır. Bu yüzden vatandaşlarımıza peşin ödeme avantajını tekrara hatırlatmak istiyoruz. Taksitlerde ise 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri seçilebilir. Bu durumda taksitler 2 ayda bir ödenecektir.

“İLK İKİ TAKSİTİ ÖDEMEYENLER İMKÂNLARDAN FAYDALANAMAYACAKTIR”

Peşin ve ya ilk taksit ödemelerinin 31 Temmuz 2017 pazartesi günü bitimine kadar yapılaması gerekiyor. Bu sürenin uzaması da söz konusu değildir. Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk İki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk iki taksiti ödemeyenler kanun getirdiği imkânlardan faydalanamayacaktır.

“VATANDAŞLARIMIZIN PEŞİN ÖDEMELERİ SEÇMESİNDE YARAR VAR”

Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının ya da Elazığ Defterdarlığı’nın resmi web sayfalarında yer alan dokümanlardan ve ya 444 0 189 vergi iletişim merkezi aracılığı ile cevap alabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir. Özetle toplumun her kesimin ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan yeni yapılandırma kanundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyorum.

Konuyla ilgili olarak pazartesi günü İller Bankası Bölge Müdürlüğü konferans salonunda ayıca oda temsilcilerinin, başkanların, vatandaşların katılacağı bir bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. Bu vesile ile ilgili tüm herkesi oraya davet ediyoruz” dedi.