Ege'nin güneş enerjisi kurulu gücü arttı

Son yıllarda yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlarla Ege Bölgesi'nde güneş enerjisindeki kurulu güç 1369 megavata ulaştı.

Ege'nin güneş enerjisi kurulu gücü arttı

Türkiye'nin güneş enerjisinde kurulu gücü katlanarak artıyor. 2014'te 40 megavat olan güneş enerjisinde kurulu güç, 2020'de 6 bin 630 megavata çıktı.

Desteklemelerin büyük etkisinin olduğu yenilebilir enerji sektöründeki artış tüm bölgelere yayıldı. Rüzgarıyla Türkiye'ye enerji veren Ege'de, son yıllarda artan güneş enerjisi yatırımları da dikkat çekti.

Bölgede 2015'te 40 megavat olan kurulu güç, 2020'de 1369 megavata ulaştı. Ege'de güneş enerjisinde kurulu güçte ilk sırada 273 megavatla İzmir yer aldı. İzmir'i 238 megavatla Afyonkarahisar ve 214 megavatla Manisa takip etti.

"Türkiye'nin potansiyeli 55 gigavat"

Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şallı, özellikle son yıllarda yapılan mevzuat değişikliklerinin yenilenebilir enerjiye yatırım yapma imkanı sağladığını söyledi.

Ege Bölgesi'nin yıllık güneşlenme süresinin 2 bin 738 saat olduğunu anlatan Şallı, şöyle konuştu:

"Bunu daha iyi anlatabilmek adına şu örneği verebiliriz: Türkiye'nin en az güneş alan bölgesi Karadeniz, Türkiye’den daha fazla kurulu güce sahip Almanya'dan daha verimlidir. Shura Enerji Dönüşüm Merkezinin raporuna göre, Türkiye'de tüm güneye bakan çatı alanlarının kullanılması durumunda, çatı üstü fotovoltaik sistemlerin teorik potansiyelinin 55 gigavat olduğu hesaplanmıştır."

Yazlık bölgelerde "GES zorunluluğu" talebi

Özellikle yazlık bölgelerde vatandaşların konutlarına güneş enerjisi santrali kurduğunu belirten Tolga Şallı, sanayicilerin de daha kaliteli elektriğe ulaşmak ve elektrik maliyetlerini azaltmak amacıyla güneş enerjisine yöneldiğini söyledi.

Yazlık bölgelerde GES kurma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini savunan Şallı, "GES kuran mülk sahibi veya müteahhide de bazı belediye harçları ile vergilerde indirim yapılmalı. Yenilenebilir enerji konusunda Ege Bölgesi oldukça şanslı. İyi uygulamaların çoğalması ve kırsal kalkınmaya da destek olunmasıyla yenilenebilir enerji yatırımları artacaktır" dedi.

İklim kriziyle mücadelede yenilenebilir enerjinin önemi

Türkiye'nin enerji bağımsızlığı ve dünyanın iklim krizi ile mücadelesi için yenilenebilir enerji yatırımlarının devam etmesi gerektiğini vurgulayan Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şallı, şöyle konuştu:

"2021 yılında da elbette yatırımlar devam edecek. Burada önemli olan kamu yönetiminin ve yerel yönetimlerin mevzuat olarak getireceği değişikliklerdir. İklim krizinin etkilerini her geçen gün hissediyoruz. İklim krizi ile başa çıkmanın en önemli yollarından biri de yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmektir. Umarım daha fazla yerlilik oranına sahip yenilenebilir enerji yatırımları 2021 yılında artarak devam eder."  

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137