Elektrik ve Gaza ‘Kademeli’ Tarife

Tüketimin arttığı kış aylarında elektrik ve doğal gazda iki kademeli tarife planladıklarını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Uygulama verimliliği teşvik edecek. Henüz takvim netleşmedi” dedi

Elektrik ve Gaza ‘Kademeli’ Tarife

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gazda kademeli tarife uygulamasının devreye alınacağını belirterek, “Özellikle kış aylarında, vatandaşımızın tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli bir tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz” dedi.

Antalya’da düzenlenen Enerji Zirvesi’nde bir grup gazeteci ile bir araya gelen Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarifenin şu anda meclis gündeminde olduğunu söyledi. Bu uygulamanın halihazırda su faturalarında birçok belediye tarafından uygulandığını hatırlatan Dönmez, “Uygulama, elektriği verimli kullanmaya teşvik edecek. Benzer uygulamayı doğal gaz için de çalışıyoruz. Özellikle kış aylarında, vatandaşımızın tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli tarifeye geçmeyi planlıyoruz. Henüz takvim netleşmedi, kanunun çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

PRENSİPTE TAMAM

Türkiye’nin Rusya ile doğal gaz görüşmelerinde prensipte anlaşma sağladığını ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:

“Yakın gelecekte yazılı anlaşmaya dönüşmüş olacak. Yıl sonunda biten kontratlar da yenilenmiş olacak. Bu kontratların süreleri eskisi kadar uzun değil. 3-10 yıl gibi vadeler söz konusu olabilir. Kontratlarda miktarlar aynı, özel sektör ve BOTAŞ’ın payları da aynı. İhtiyaca göre bir miktar yüksek çekme imkanı da olacak. Bu madde ilk kez bu kontratta yer alacak.”

KİŞİ BAŞI 1500 TL

Enerji tüketiminin Kovid öncesi seviyelere ulaştığına işaret eden Dönmez, elektrik talebinin ise ekonomik büyümeyle paralel şekilde bu yıl yüzde 8 artış göstereceğini söyledi. Küresel piyasalarda özellikle Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının ciddi oranda arttığını hatırlatan Dönmez, şöyle devam etti:

“Yılbaşına göre spot elektrik piyasalarında fiyatlar 3 kata yakın arttı. Ülkemizde de bu oranda olmamakla birlikte bazı artışları gözlemledik. Özellikle hane halkına bunun büyük kısmını yansıtmadık. doğal gaz, elektrik ve akaryakıttaki ÖTV’yi dikkate aldığımızda yaklaşık 127 milyar dolarlık destekleme yapıldı. Neredeyse kişi başı 1500 TL gibi bir destek.”

Dördüncü gemi

Karadeniz’de keşfedilen doğal gaza ilişkin çalışmaların plana uygun şekilde ilerlediğine aktaran Dönmez, dördüncü sondaj gemisinin gelecek yıl mayısta Türkiye’ye ulaşmasını beklediklerini belirtti. Dönmez, “Dördüncü geminin nerede görev yapacağıyla ilgili henüz lokasyon belirlemedik. lAkdeniz’e de gidebilir. Karadeniz’de de göreve başlayabilir” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137