Türkiye'de son dönemlerde popüler olan süs tavuğu yetiştiriciliği, ülke genelinde birçok cins tavuk ve horozun üretilip yaygınlaşmasını sağladı. Kimi süs tavukları büyüklükleri, yumurta renkleri gibi konularla popüler hale gelirken, rahibe fizan cinsi ise siyah gövdesi ve beyaz uzun saçları sayesindeki görünümüyle görenlerin ilgisini çekiyor. Tavuk güzellik yarışmalarının en gözde cinsi haline gelen rahibe fizan, bakımı en zor yapılan tavuk ve horoz türleri arasında. Fiyatı ortalama 500 lira olan rahibe fizan cinsi, üremelerinin zor ve az olması sebebiyle ticari olarak çok az kişi tarafından besleniyor

Yaklaşık 20 yıldır süs tavuğu yetiştiriciliği yaptığını belirten Göksel Bayrak, "Neredeyse Türkiye'ye gelmiş bütün ırklar benim elimden geldi geçti ama benim 15 yıldır beslemekten vazgeçemediğim rahibe fizan tavuk cinsi olmuştur. İlk olarak çok sakin mizaçlı hayvanlar. Bir de kümesime gelen ziyaretçilerin ilk görüşte aşık oldukları, vuruldukları şey siyah ve beyaz oluşu, tepe görünümünün çok farklı oluşu ve siyahın içinde hiç beyaz, beyazın içinde de hiç siyah tüyün olmayışı. Bu durum aynı zamanda beni de rahibe fizanlara aşık ediyor" dedi.

"BAKIMA GÖRE 100 İLA 150 YUMURTA YAPABİLİYOR"

Rahibe fizanın üremesi zor bir cins olduğunu belirten Bayrak, "Bakım şartlarına göre yılda 100 ila 150 yumurta yapabiliyor. Tepeli ırklarda eşleme ile ilgili sorun olduğu için üretim biraz zor. Normal ırklardan ortalama yüz 50 yumurtanın yüz 20'sini yetişkin hale getirebiliyorsanız, rahibe fizan tavuğundan ancak 30'unu yetişkin hale getirebiliyorsanız büyük bir başarı" dedi.

"FİYATI BİN LİRAYA KADAR ÇIKABİLİYOR"

Türkiye'de rahibe fizan cinsinin 2 kökeni olduğunu söyleyen Bayrak, "Biri Hollanda rahibe fizanı, diğeri de İngiltere. Kökeni İngiltere olan rahibe fizanlar benmkilere göre biraz daha büyük ve yumurta sayıları daha fazladır. Benim yetiştirdiklerim ise Hollanda kökenli dediğimiz, kısa bacak olarak bilinen cinstir. Rahibe fizan tavuk ve horoz çiftinin fiyatı bin liraya kadar çıkabiliyor" dedi.

"TAVUKÇULUĞUN PARLAYAN YILDIZI"

Rahibe fizan cinsinin 15 yıldır koleksiyonunda olduğunu belirten Bayrak, "Rahibe fizan cinsi hobi tavukçuluğunun son zamanlarda parlayan yıldızıdır. Üretimi çok zor olduğu için insanlar rahibe fizan cinsi beslemekten çok çabuk vazgeçiyor. Federasyonumuzun düzenlemiş olduğu güzellik yarışmalarında diğer ırklardan ortalama 300'er tavuk veya horoz katılıyorsa, rahibe fizan cinsinde katılanların sayısı iki elin parmağını geçmez" dedi.