İBB, Toplu Ulaşımdaki Maliyet Artışını Vatandaşa Yansıtmamak İçin Kendi Bütçesinden Ödeme Kararı Aldı

İBB, toplu ulaşımdaki maliyet artışını vatandaşa yansıtmamak için, sübvanse kararı aldı. Buna göre maliyetleri karşılama oranlarına göre, 55 ile 70 kuruş arasında artırılan sübvansiyon ödemesi, 1 Ekim 2018'de başlayıp 30 Haziran 2019'a kadar devam edecek.

İBB, Toplu Ulaşımdaki Maliyet Artışını Vatandaşa Yansıtmamak İçin Kendi Bütçesinden Ödeme Kararı Aldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, toplu ulaşımdaki maliyet artışını, vatandaşlara yansıtmadan, İBB bütçesinden sübvanse edilerek karşılanması için İBB Başkanı Mevlüt Uysal'ın talimatı üzerine hazırlanan teklifi oy birliğiyle kabul etti.

TOPLU TAŞIMA İŞİ YAPANLAR SÜBVANSİYONUN ARTIRILMASINI TALEP ETTİ

İBB Meclis toplantısında kent genelindeki toplu ulaşımın sürdürülebilirliğinin sağlanması için sübvansiyon ödemelerinde zam yapılmasını görüşüldü. Özel Halk Otobüsleri ve İstanbul Otobüs A.Ş başta olmak üzere toplu taşıma işi yapanlar, belediyenin verdiği sübvansiyonun artırılmasını talep etti. Bunun üzerine İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bu konuda bir rapor hazırladı.

"MALİYETİN ALTINDAKİ ÜCRETLERE KAMU ADINA ULAŞIM SUNMAKTADIR"

Raporda, taşımacıların İstanbul sınırları içerisinde; kara, deniz ve raylı sistemleri kapsayan çok geniş bir alanda hizmet verdikleri belirtilerek, "Yüksek işletme maliyetleriyle çalışan özel sektör kuruluşlarından ve sosyal devlet anlayışı çerçevesinde kent çeperinde hizmet sunan belediyemize ait işletmelerden oluşmakta ve bu taşımacılar bazı hatlarda ve saatlerde yapılan taşımacılıkta yeterli sayıda yolcu olmaması, ağırlıklı olarak indirimli/ücretsiz kart sahibi yolcuların taşınması, hattın uzunluğu, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ve benzeri etkenlerden dolayı maliyetinin altında ücretlerle, şehrin her noktasına kamu adına ulaşım sunmaktadır" denildi.

30 HAZİRAN 2019'A KADAR SÜRECEK

Toplu ulaşım hizmetinin belirtilen nedenlerle sürdürülebilirliğinin sağlanması için sübvansiyon ödemelerinde artışın yapılması ve bunun da 1 Ekim 2018 ile 30 Haziran 2019 tarihleri arasında geçerli olması gerektiği vurgulanan raporun ekinde, ücret artırımına ilişkin bir teklif de sunuldu.

BELEDİYENİN YAPACAĞI ÖDEME RAKAMLARI BELLİ OLDU

Teklife göre, Şehir Hatları hariç istanbulkart entegrasyonuna dahil tüm deniz ve kara toplu ulaşım araçlarının fiyatları 55 ile 70 kuruş arasında artırıldı. Maliyet karşılama oranı yüzde 70 ve altında olan araçlar başına tek geçiş için 70, maliyet karşılama oranı yüzde 70 ve yüzde 80 arasında olanlar için 65 kuruş ödenmesi uygun görüldü.

Maliyet karşılama oranı yüzde 80 ile yüzde 90 arasında olan araçlar için tek geçiş başına 60 kuruş verilirken, maliyet karşılama oranı yüzde 90 ve üzerinde olan araçlar için de tek geçiş başına 55 kuruş verilecek.

TEK GEÇİŞ İÇİN ÇİFT BİLET ALINIYORSA 140 KURUŞ ÖDEME YAPILACAK

Ayrıca İstanbul Otobüs A.Ş ve Özel Halk Otobüsleri taşımalarında "hattın ücreti/tam bilet ücreti 2" ve üzeri olanlar için ise maliyet karşılama oranlarına göre sübvansiyon miktarı 2 kat olacak şekilde ödeme yapılacak. Yani bir hatta tek geçiş için çift bilet ücreti alınıyorsa bu araçlar için ödenecek miktar 1 lira 40 kuruş olacak.

Raporu görüşen ve teklifi değerlendiren İBB Meclisi, toplu ulaşımın sürdürülebilirliğinin sağlanması için sübvansiyon ödemelerinden yapılan ücret arıtımını oybirliğiyle kabul ederek Meclis'ten geçirdi.

Toplu ulaşım hizmeti verenlerin zamlı ücretleri 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren başlayacak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137