İkramiye Uygulamasından 12,3 Milyon Emekli Yararlanacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, haziran ayının başında 12,3 milyon emekliye biner lira ikramiye verileceğini söyledi.

İkramiye Uygulamasından 12,3 Milyon Emekli Yararlanacak

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasıyla ilgili Kanun Tasarısı görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı.

Komisyon görüşmelerinde konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında biner lira ikramiye verileceğini söyleyerek, emekli aylıklarında artış yapacaklarını ifade etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında biner lira ödenmesiyle ilgili konuştu.

"Bu uygulamadan gaziler, vazife ve harp malulü aylığı alanlar, erbaşlar, geçici köy korucuları, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar gören siviller ve hayatını kaybedenlerin hak sahipleri yararlanabilecek. İlk defa Ramazan Bayramı’ndan önce başlıyoruz. Herhalde Haziran ayının başında ödemeleri yapılmış olacak. 12.3 milyon emeklimiz bu uygulamadan yararlanacak."

Çiftçilere tarım arazilerini uygun koşullarda kiralama imkanı

"Üniversiteden çeşitli nedenlerle ayrılan gençlerimize tekrar yükseköğretim imkanının oluşturulmasına ilişkin karar var. Hazineye ait tarım arazilerini ecri misil ödemek suretiyle kullanan çiftçilerimize uygun koşullarla kiralama imkanı getiriyoruz"

Borçların yeniden yapılandırılmasında son tarih 31 Mart

Bakan Ağbal, yeniden yapılandırma düzenlemesinde tarihin 31 Mart olduğunu söyledi.

"Maliye, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel idareleri, belediyelere, yatırım izni alan koordinasyon başkanlıklarına olan borçlar yapılandırma kapsamında olacak. Alacak türlerine bakıldığında her türlü vergi ve cezalar var, sosyal güvenlik primleri var, gümrük vergileri, idari para cezaları, trafik cezaları, askerlik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolları Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, RTÜK idari cezaları kapsamında olacak. Su, atık su, katı atık ücretleri var. Öğrenim katkı kredisi, öğrenim kredisi, ecri misil, haksız alınan destekler, kaynak kullanımı destekleme fonu ödemeleri, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ilişkin katkı payları var. Yapmış olduğumuz yasal düzenlemede 119.2 milyar lira vergi alacak aslı var. 64.3 milyar lira sosyal güvenlik primi aslı var. 31 Mart 2018 tarihi itibariyle 183.5 milyar liralık vergi ve prim alacağının yapılandırılması söz konusudur"

"Sosyal güvenlik borçlarının yüzde 50'si silinecek"

Ağbal, sosyal güvenlik borçlarında vatandaşın yüzde 50’sini ödemesi durumunda yüzde 50’sini sileceklerini belirtti.

"İdari para cezasının aslını öderse vatandaş, yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi’ne (ÜFE) göre hesaplanan faizi öderse, gecikme faizi ve zammı silmiş olacağız. Usulsüzlük cezasının yüzde 50’si ödenirse, yüzde 50’sini sileceğiz"

Faizin yüzde 90'ı alınmayacak

"Temmuz ayı sonuna kadar yapılandırma kanunu başvuruları yapılacak. İlk ödeme Ağustos ayında Sosyal Güvenlik Kurumuna başlayacak, Eylül ayında mali ve diğer aylar ödemeler yapılabilecek. Eğer vatandaş ödemesi gereken tutarı peşin öderse bu durumda hesaplanan faizin yüzde 90’ını almayacağız. Peşin ödemek yerine Ağustos ayında veya Ekim’de, Eylül veya Kasım’da iki taksitte öderse gecikme faizini yüzde 50 indirimli alacağız."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137