Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinden sonra dünya ülkelerinden Suudi Arabistan'a tepkiler yükselmeye başladı. Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduğu hala belirsizliğini korurken bir çok ülke Suudi Arabistan'a karşı tavır aldı.

Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı, özellikle Avrupa ülkelerini Suudi Arabistan'a silah satışı yapma konusunda bir durum değerlendirmesi yapmaya itti.Kimi ülkeler silah satışını durdurma kararı alsa da bazı ülkeler olayı kınamakla yetindi. Avrupa ülkeleri, yaklaşık 10 yıldır Suudi Arabistan'a milyarlarca dolar değerinde silah satışı yapıyor. ABD ise Suudi Arabistan ordusunun en büyük silah sağlayıcıları arasında ilk sırada yer alıyor.

ALMANYA İLKE İMZA ATTI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ülkeleri arasında bir ilke imza atarak Suudi Arabistan'a silah satışının "mevcut koşullarda" yapılamayacağını duyurdu. Hollanda da ise Başbakan Mark Rutte AB üyelerine ülkesinin Suudi Arabistan'a karşı uyguladığı "kısıtlı silah ihracatı sistemini" benimsemeleri için çağrı yaparken, silah satışının durdurulması için parlamentoya sunulan önerge büyük çoğunlukla kabul edildi.

MACRON PEK YANAŞMADI

Fransa'da da Riyad'a yönelik silah ticaretinin durdurulması gündeme geldi. Ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan'ın silah satışı konusunda ülkesi için önemli bir müşteri olmadığını savundu. İspanya'da silah ticaretinin durdurulmasına yönelik baskı Podemos partisinden geldi. Partinin lideri Pablo Iglesiasi, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle hükümetten bir kez daha Suudi Arabistan'a silah satışının durdurulmasını isteyeceğini bildirdi.

ALMANYA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Belçika'dan Suudi Arabistan'la silah ticaretine karşı sesini yükselten ise Başbakan Yardımcısı Alexander De Croo oldu. Silah ticaretine yönelik kararı bölgesel parlamentoların verdiğini ve bu konuda bir yetkisi bulunmadığını ifade eden De Croo, Belçika'nın "etik ve insani" davranması gerektiğini, Almanya'yı örnek alarak Suudi Arabistan'a silah ticaretini durdurması gerektiğini dile getirdi.

İNGİLTERE'DE BASKI MUHALEFETTEN GELDİ

Suudi Arabistan'a AB genelinde en fazla silah ihracatı yapan ülke İngiltere'de baskı muhalefetten geldi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, hükümetin Kaşıkçı'nın öldürülmesini kınamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Kınamak yeterli değil. Hükümet Suudi Arabistan'a silah satışını durduracak mı?" sorusunu yöneltti.

TRUMP ANLAŞMAYI KORUYACAĞINI AÇIKLADI

ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından silah satışı anlaşmasını koruyup Suudi Arabistan'a "bir tür yaptırım" uygulamayı tercih edeceğini söylemişti.

LİSTENİN BAŞINDA ABD VAR

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI)2015-2017 yılları arasında Suudi Arabistan'a ithal edilen silahların toplam üretim maliyetlerini açıkladı. Listenin en başında 6 milyar 980 milyon dolarlık toplam üretim maliyeti ile ABD yer aldı.

İŞTE ARABİSTAN'A SATILAN SİLAHLARIN ÜRETİM MALİYETLERİ

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) tarafından paylaşılan verilere göre, 2015-2017 yılları arasında Suudi Arabistan'a ithal edilen silahların toplam üretim maliyetleri ülkelere göre şu şekilde sıralandı:

Amerika Birleşik Devletleri - 6 milyar 980 milyon dolar

Birleşik Krallık - 2 milyar 29 milyon dolar

Fransa - 291 milyon dolar

İspanya - 254 milyon dolar

İtalya - 226 milyon dolar

İsviçre - 186 milyon dolar

Kanada - 129 milyon dolar

Almanya - 120 milyon dolar

Türkiye - 104 milyon dolar

Çin - 28 milyon dolar