Küçükbaş Hayvan Sayısı Hedefi 2021'de 70 Milyona Ulaşmak

Hayvancılık sektörü, 2021'in küçükbaş hayvancılık için zirve yılı olacağına inanıyor.

Küçükbaş Hayvan Sayısı Hedefi 2021'de 70 Milyona Ulaşmak

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvan sayısını 70 milyona ulaştırarak, 2021'in bu alanda zirve yılı olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Çelik, küçükbaş hayvancılığın geçen yıl başlayan koronavirüs salgını sürecinden en az etkilenen sektörlerden biri olduğunu ve bu dönemde üretimde aksama yaşanmadığını söyledi.

Gıda Krizi Yaşanmaması İçin Üretime Ara Verilmedi

Sektörün salgına rağmen 2020 yılının 9 aylık döneminde yüzde 5,3 büyüdüğüne dikkati çeken Çelik, "Yetiştiricilerimiz, artan girdi maliyetleri başta olmak üzere her türlü zorluğa rağmen hükümetimizin destekleriyle üretime ara vermeden yoluna devam etmiş, tüketicilerimizi de herhangi bir gıda kriziyle karşı karşıya getirmemiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 yılını küçükbaş hayvan sayısının artırılmasında hamle yılı olarak belirlediğini ve 56 milyon hedefi koyduğunu anımsatan Çelik, verilen desteklerle küçükbaş hayvan sayısının 60 milyonu aştığını ifade etti.

"Destekler Büyük Fayda Sağladı"

Çelik, küçükbaş hayvancılık için verilen desteklerin yetiştiricilere çok büyük fayda sağladığını dile getirerek, geçen yıl 196 bin yetiştiriciye 23 milyon hayvan için 578 milyon lira destekleme ödemesinde bulunulduğu bilgisini verdi.

Koyun-keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili, izlenmesi, göçer hayvanların, yurt içinde canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakliyle ilgili yönetmeliklerin çıkarılarak bazı sorunlara çözüm getirildiğine işaret eden Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Yetiştiricilerimizin idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmaması için tanımlama süresi koyun ve keçi türü hayvanlarda 1 yıla çıkarılarak kimliklendirme ve kayıt altına alma işlemlerinin daha geniş zamana yayılması sağlandı. Hayvan sahipleri tarafından yapılması gereken hayvan giriş-çıkış veya alım-satım bildirim süreleri de 7 günden 30 güne yükseltildi. Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler son derece olumlu olup, bürokrasiyi azaltması, tanımlama ve bildirim işlemlerinde süreyi uzatarak hayvan sahiplerinin işlerini kolaylaştırması sektörümüze olumlu yansıyacaktır."

"Et ve Süt Verimliliğinde Gelişmiş Ülkeleri Yakalamak İçin Çalışıyoruz"

Et ve süt verimliliğinde gelişmiş ülkeleri yakalamak için çalıştıklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Sektör olarak ülkemizin kırmızı et açığını, hayvan sayısını artırarak ve et verimliliğiyle karşılayabiliriz diye düşünüyoruz. 2021'in küçükbaş hayvancılık için zirve yılı olacağına inanıyorum. Küçükbaş hayvan sayımızı 70 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılı için ise küçükbaş hayvan sayısı hedefimiz 90 milyon. Ayrıca

Avrupa'da küçükbaş hayvan sayısında birinciliğimizi koruyarak, dünya ölçeğinde daha üst sıralara yerleşmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl hedeflerimiz için büyük adımlar atacağız."

"Küçük Aile İşletmelerine Daha Çok Destek Verilmeli"

Köyden kente göçlerin önlenmesi için sosyal açıdan da küçükbaş hayvancılığın önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Çelik, bunun için küçük aile işletmelerinin bu yıl daha çok desteklenmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137