DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi'nin açıklamasına göre, geçen ay Türkiye'den Libya'ya 30,8 milyon dolarla en çok mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihraç edilirken, onu 29,1 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri izledi.

Ocakta Libya'ya gerçekleşen savunma ve havacılık sanayi ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 bin 200'lük artış yaşandı.

Artış oranı tütünde yüzde 3 bin 781, zeytin ve zeytinyağında yüzde 3 bin 46 olarak gerçekleşti.

Her ay en çok ihraç edilen ürün değişebiliyor

Açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya'nın Türkiye'yi onlarca üründe ana tedarikçi olarak gördüğünü, her ay en çok ihraç edilen ürünün değişebildiğini belirtti.

Libyalı yetkililerden Türk pazarı ve fuarı kurulması, direkt uçuşların artırılması gibi talepler geldiğini vugulayan Karanfil, Bingazi'de Türk çarşısının kurulması, fuar düzenlenmesi ve uçuşların artması halinde bu yıl ihracatta üç haneli büyüme oranı görülebileceğini söyledi.

Karanfil, "Özellikle Libya’'ın doğusunda yer alan Bingazi ile Türklerin daha önce ürünleri ve hizmetleriyle yer almadığı pazarlara odaklanmalıyız. Bu hem Libya hem Türkiye için önemli" dedi. 

Libya'nın doğusuna en çok ihracat yapan üçüncü ülke olduklarını, buradaki yetkililerin Türkiye'yi birinci sırada görmeyi istediğini anlatan Karanfil, burada Türk yatırımlarının artması, yarım kalan projelerin bitirilmesine odaklanılması gerektiğini vurguladı.