Mısır küspesi ile marangoz atıklarının yüksek basınçta sıkıştırılması sonucu elde edilen ve “pelet” denilen kapsül şeklindeki yakıt Mardin'de kullanılıyor. Yatkıtın külü de gübre olarak değerlendiriliyor.

"Peleti Doğayı Korumak için Kullanıyoruz"

Otel müdürü Nejbir Kaya, ısıtma sisteminde çevreci sistem ile 1 ton peletten 5 kilo kül elde ettiklerini belirterek, "Bu külü, gübre olarak kullanıyoruz. Mardin'in tarihi dokularına zarar vermemek adına bu ürünü kullanıyoruz. Buradaki en büyük avantajımız, doğayı korumamız." dedi.

Isıtma Sisteminde Yeni Dönem

Mardin'de 1.400 yıl önce inşa edilen ve Cumhuriyet döneminin de mimarisini yansıtan otelin ısıtma sisteminde yeni döneme geçildi. Marangoz ve ahşap inşaat malzemelerinin atıkları ve mısır küspelerinin fabrikada yüksek basınçla sıkıştırılması ile elde edilen, “pelet” denilen kapsülün 1 tonu yakıldıktan sonra yaklaşık 5 kilo kül bırakıyor.

"Peletle Isıtma İhtiyacını Karşılıyoruz"

Bu kül de çöpe atılmak yerine gübre olarak kullanılabiliyor. Mardin'in tarihi dokusuna zarar vermemek için bu yakıtı tercih ettiklerini belirten Kaya, ısıtma ihtiyacını bu yakıtla sağladıklarını söyledi.

“Doğalgaz ve Kömüre Göre Daha Ekonomik”

Çevreye zarar vermeyen ürün kullandıklarını dile getiren Kaya, "Geriye kalan külü de çiçek ve bitkiler için gübre olarak kullanılıyor. Duman çıkarmıyor ve çevre dostu. Doğalgaz ve kömüre göre hem daha ekonomik hem de daha ekolojiktir.

Pek Bilinmiyor

Türkiye'de yeni olduğu için pek bilinmiyor. Peleti Diyarbakır'ın Bismil ilçesinden temin ediyoruz. Tonunu 1.200 liraya alıyoruz. Normalde bildiğimiz gibi kalorifer ve doğalgazlarda atık buhar ve hava olur.

Dumanı Yok

Burada bizim en büyük avantajımız, doğal olduğu için herhangi bir duman söz konusu değil. Doğaya zararlı hiçbir etkisi olmuyor. Aynı şekilde bizim için de çok rahat bir sistemi var. Yaklaşık 1 ton peletten 5 kilo kül elde ediliyor.

Külü Gübre Yapılıyor

Bu külü de gübre olarak kullanıyoruz. Mardin'in tarihi dokularına zarar vermemek adına bu ürünü kullanıyoruz. Buradaki en büyük avantajımız, doğayı korumamız. Bu ürünü herkese de tavsiye diyorum.

Sıcak Suyu Da Buradan Sağlıyoruz

Pelet, inşaat kalıpçılarının atık maddeleri, mısır küspeleri ve marangozların atıklarıyla fabrikada sıkıştırılarak elde ediliyor. Bu madde pelet kazanında işlem görerek, sıcak suyu borulara aktarıp, otelimizin sıcak su ihtiyacını karşılıyor." diye konuştu.