MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, TBMM Başkanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı cevaplandırması gerekçesiyle Elazığ Şehir merkezinde bulunan çimento fabrikası ile ilgili yazılı soru verdi.

TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soruda Elazığ’da şehir merkezinde faal olarak çalışan Altınova Çimento Fabrikası’nın Elazığ halkını tedirgin ettiğini belirten Fendoğlu, vatandaşların faaliyet gösteren bu Fabrikanın şehir dışına taşınmasını istediğini kaydetti.

SORULAR YÖNELTTİ

Fabrika yetkililerince, toz ve gaz salınımının filtreleme metotları ile kontrol altında tutulduğu ifade edilirse de filtre sisteminde yaşanan arıza ya da elektrik kesintisi sebebi ile filtre sisteminin devre dışı kalması bacadan yoğun şekilde toz ve gaz çıkışına sebep olduğunu ifade eden Mehmet Celal Fendoğlu, sorunların çözümüne yönelik;

Ülkemizde kaç tane şehrin içinde faal olarak üretim yapan çimento fabrikası bulunmaktadır? Bugüne kadar şehir içlerinde faaliyet gösteren çimento fabrikalarından kaç tanesi şehrin dışına taşınmıştır?

Elazığ’da şehir merkezinde 200 dekarlık bir arazi üzerinde faal olarak çalışan Altınova Çimento Fabrikasının şehir dışına taşınması ile ilgili Bakanlığımızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Bu fabrikanın taşınması için ne tür tedbirler alınacaktır?

Çimento fabrikasının bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlarda yoğun olarak ne gibi hastalıklar görülmektedir?

Çimento Fabrikasının bulunduğu bölgede tarımsal verimlilik nasıl etkilenmiştir? Bölgede hangi tarımsal ürünler yetiştirilmektedir? Tarımsal ürünlerin yıllara göre verimlilik oranı ne şekilde değişmiştir?

 Çimento fabrikasında çalışan kişilerde hangi mesleki hastalıklar görülmektedir? Meslek hastalığına yakalan işçi sayısı kaçtır? Hangi aralıklarda işçiler sağlık taramasından geçirilmektedir?” şeklinde soru yöneltti.