Son günlerde dünyada gündem olan koronavirüs Türkiye'de de halkın arasında çok konuşuluyor. Alınan tedbirler ile Türkiye bu tehlikeden uzak duruyor. Bu noktada özellikle Sağlık Bakanlığı'nın önerilerini dikkatle takip edip uygulamak gerekiyor. Bu arada virüs şüphesi görülenler ya da seyahatten dönenler için 14 günlük bir karantina uygulaması da yapılıyor

Peki bu tür uygulamalarda ya da hastalık durumunda alınan raporlarda çalışanların hakları neler? Bu günlerde rapor konusu da çalışanların gündeminde yer almaya başladı. Çünkü raporlu çalışanlara maaşları belli şartlar dahilinde SGK tarafından ödeniyor.

NASIL YATIRILIYOR?

Rapor parası; hastalık, iş kazası, doğum gibi çeşitli nedenlerle sigortalı çalışanların iş görememezlik raporu alması durumunda devlet tarafından çalışanın hesabına yatırılıyor. İşverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte çalışanlara ödeniyor. Bu ödeme genel olarak kamu bankaları aracılığı ile yapılıyor.

RAPOR PARASI NEDİR?

Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir. Bu ücret kişinin brüt maaşı üzerinden hesaplanır.

ŞARTLAR NELER NASIL HESAPLANIR?

İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırmanız gerekiyor. Rapor parası almak için raporunuzun üç gün ve daha fazla sürede olması gerekiyor. Rapor parasını hesaplamak için öncelikle ilk üç aylık brüt gelir toplanır ve raporlu olunan gün sayısına bölünür. Günlük rakam üzerinden hesap yapılır. Burada brüt ücretin üçte ikisi çalışana ödenir.

Örnek: İlk Üç Aylık Brüt Gelir: 3000+3000+3000=9000 TL

Son üç aydaki prim günü: 30+30+30=90

Raporlu olunan gün sayısı: 15 (Ayakta tedavi)

Rapor parası ödenecek gün sayısı= 15-2=13 gün.

9000 / 90= 100 TL günlük brüt gelir.

100 * 13= 1.300 TL

(1.300 / 3) * 2 =866,66 TL (15 günlük rapor parası)

ÇOK RAPOR ALAN İŞTEN ATILABİLİR Mİ?

Raporlu işçi işe gelmediğinde ücretini alabiliyor. Ancak sürekli rapor alanlar dikkat! Başınız yanabilir

Çalışanlar açısından yasalarımızda izin yapabilecekleri birçok alan bulunuyor. Yıllık ücretli izinler dışında resmi tatiller, mazeret izinleri ve zaman zaman kullanılan idari izinler de bulunuyor.Bunların dışında bir de zorunlu olarak işe gelinemeyen anlar oluyor. Yani hastalık durumları. Doktorların verdiği raporlar işyerine gelmeme gerekçesi olarak kullanılıyor. Buna işveren de itiraz edemiyor. Ancak en çok suistimal edilen konuların başında da rapor geliyor.