Sıfır Faizle Kredi Verecek

Et ithalatındaki artış hükümeti harekete geçirdi. Küçük işletmelere sıfır faizle kredi verilecek. Eğer ahır yoksa ahırı da devlet yapacak. Hayvan sayısı artacak, ithalat azalacak.

Sıfır Faizle  Kredi Verecek

Türkiye, 3 Temmuz 2016-20 Temmuz 2017 aralığında, 1 yılda 41 bin ton karkas et ithal etti. Buna karşılık 20 Temmuz-31 Ekim 2017 aralığındaki 4 aylık süreçte ithal edilen karkas et miktarı 33 bin tonu geçti. Bir yıl ile 4 aylık süreç karşılaştırıldığında hızla artan kırmızı et ihtiyacı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Ak Parti grup toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba , yeni bir proje açıkladı. 'Ucuz et' projesiyle kamuoyu gündeminde olan bakanlık, 81 ildeki 'küçük aile işletmelerine', destek verecek.

AİLE İŞLETMELERİNE DESTEK VERİLECEK

Bakan Fakıbaba sunumda, üretimin artırılması, küçük aile işletmelerinin rehabilite edilmesi kapsamında yapılacak destekleri açıkladı. 3 Temmuz 2016-20 Temmuz 2017 arasında 500 bin büyükbaş ile 41 bin ton et ithal edildi. 20 Temmuz-31 Ekim 2017 arasında ise 150 bin büyükbaş ile 33 bin ton et ithalatı yapıldı. Artan kırmızı et talebinin karşılanması amacıyla aile işletmelerine destek verilmesi planlandı. Bakanlığın artan et ihtiyacı üzerine yapacağı yeni çalışmaları arasında, "besili hayvan ithal etmek, hayvan hastalıkları ile etkin mücadele ederek hayvan ve buzağı ölümlerini azaltmak, küçük aile işletmelerini teşvik kapsamına almak, genç çiftçi uygulamasına devam etmek" yer alacak. 'Küçük aile işletmelerine destek' başlığındaki projede öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

SIFIR FAİZKREDİ VERİLECEK

Desteğin finansmanı için, 'sıfır faizli kredi' veya 'Ziraat Bankasının düşük faizli kredileri' düşünülüyor. Aile işletmelerinin destekten yararlanabilmesi için, damızlık sığırların kaba yem ihtiyaçlarını kendilerinin temin etmesi gerekecek. TÜRKVET'e kayıtlı olacak işletmenin fiziki altyapısına, dağıtılacak hayvanların gelişmesine ve bakımına uygun barınma yerlerinin bulunup bulunmadığına bakılacak. Eğer uygun ahır yoksa, bakanlık ahır yapımını da üstlenebilecek.

3 YILDA SÜRÜ OLUŞACAK

- Proje, 3 yıl sürdürülecek. Damızlık yetiştiriciliği yapan 25 bin işletmede uygulanacak.

- İşletmeye, 5 büyükbaş, 30 küçükbaş hayvan verilecek. 3 yıl sonunda her aile işletmesinde ya 15'er başlık büyükbaş ya da 75'er başlık küçükbaş sürüler oluşturulması hedeflenecek.

- Projenin amacı; et talebini karşılamak, damızlık üretimini artırmak, hastalıklarla etkin mücadele, meraları rasyonel kullanmak, yem bitkisi üretimini teşvik ve ihracat bazlı büyümek olarak belirlendi.

Kadın çiftçilere destek

- Damızlık, besilik hayvan alımı ile yemin temini TİGEM, ESK, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapılacak.

- Sözleşmeli işletmelerin, besi sonunda hayvan kesimleri ESK tarafından yapılacak.

- ESK, üreticiye kazanç sağlayabileceği fiyattan alım garantisi verecek. Hayvanlar TARSİM'E sigorta ettirilecek.

- İşletme sahibi kadın ise, SGK kapsamına alınması konusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile karara bağlanacak.

Kaynak:Haberler.com

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2017, 11:30

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137