Soğan Fiyatları Yarı Yarıya Düşecek

Bu yıl soğanda görülen küf hastalığı nedeniyle fiyatlar bir hayli yükseldi. Pazarda 7 lirayı gören soğan için hükümet düğmeye bastı. Soğandaki gümrük vergisini sıfırlayan hükümet ithalatın önünü açtı. Soğan fiyatlarının 3 ile 4 liraya kadar düşmesi bekleniyor.

Soğan Fiyatları Yarı Yarıya Düşecek

Soğanda görülen küf hastalığı pazarda soğan fiyatlarını 7 liraya kadar yükseltirken, hükümetin soğan ithalatının önünü açmasıyla fiyatlarının 3 ile 4 liraya kadar düşebileceği belirtildi.

Ege Bölgesi'nin en büyük sebze ve meyve hallerinden biri olan Acarlar Toptancı Hali'nde, soğanda görülen küf hastalığının ardından satışlar azaldı. Küf hastalığı ile birlikte piyasadaki soğan yetersizliğinden dolayı fiyatların yükseldiğini ifade eden halciler, hükümetin soğan ithalatı yapması ile fiyatların düşeceğini ifade etti.

Soğan hasadının başlayacağı Nisan ayına kadar Türkiye'de yeterli soğan bulunamayacağını savunan hal esnafı, geçen yıllarda 30 kamyon soğan sattıklarını, bu yıl bu rakamın 10 kamyonla sınırlı kalacağını söyledi. Halciler, ithalat olmadığı takdirde 1,5 aylık bir zaman diliminde Türkiye'de soğanın yok satacağını iddia etti.

"TÜRKİYE'DE BU SENE HASTALIKTAN DOLAYI VERİM AZ"

Acarlar Toptancı Hali'nde meyve ve sebze toptancılığı ile uğraşan Cem Çınar, "Bu sene soğanlarda küf hastalığı görüldü. Onun için verimler yüzde 50 azaldı. Şu anda Türkiye'ye yetmeyecek durumda soğan bulunuyor. Türkiye'deki soğanların hasadın başladığı Nisan ayının 20'sine kadar gitmesi gerekiyor. Soğan yetmeyeceği için onun için fiyatlar yükseliyor. Yani geçen yıllara göre soğan üretimi hastalıktan dolayı yüzde 50 az. Biz halciler olarak Polatlı'daki tüccarlardan 3,5 TL ila 3,7 TL fiyat aralığında soğan alıyoruz. Maalesef halde de aynı fiyat. Pazarcılar pazarda da satmakta zorlanıyor. Önceden 20-30 çuval mal alan pazarcılar, şimdi 2-3 çuvalla yetiniyor. Adam satamıyor, pahalı geliyor. Vatandaşta yüksek fiyatlara satın almıyor. Pazarda şu an fiyatlar malına göre 5 TL ile 7 TL arası değişiyor" diye konuştu.

"SOĞAN İTHALATI OLMAZSA HALDEKİ FİYAT 8 TL'YE YÜKSELİR"

Soğanın bu dönemde ithal edilmesi gerektiğini ifade eden Çınar, "Soğanda ithalat ile fiyatlarda düşüş yaşanır, haldeki fiyatlar 2 liraya kadar düşer. Önceki yıllarda böyle küf hastalığı yoktu. Diğer yıllarda Nisan ayının 20'sine kadar soğan oluyordu. Bu sene soğanda verim azaldığı için ithalat etmek lazım. İthalat olmazsa soğanın haldeki fiyatı 8 TL'ye kadar yükselir. Yani Nisan ayının 20'sine kadar hiçbir yerde soğan üretilmiyor. Üretilmediği içinde şu an Türkiye'deki soğan yetersiz geliyor. Bu süre içinde en az 1,5 ay bir boşluk olacağını tahmin ediyorum. Bu bir buçuk aylık zamanda soğan 10 TL olsa da yok satacak, bulunamayacak. Normal bir sezonda 30 araba soğan satıyorsak, bu sezon 10 arabayla yetineceğiz artık" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137