Ağustos'ta küresel bazda para politikasına ilişkin belirsizliklerin artması ve gelişmiş ülke merkez bankalarının şahinleşmesine karşın Türk varlıklarına yabancı ilgisi artarken, yabancı yatırımcılar geçen ay 478 milyon dolarla Aralık 2020'den bu yana en yüksek tutarlı hisse alımını gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ağustosta yüzde 5,68 artışla son 8 ayın en iyi performansını sergilerken, yabancıların geçen ayki net 478 milyon dolarlık hisse senedi alışı da bu performansta etkili oldu.

Öte yandan, yabancıların yılbaşından bu yana yaptıkları işlemlere bakıldığında hisse senetlerinde net satıcı konumunda oldukları ve ağustos itibariyle 1 milyar 404 milyon dolarlık net satış yaptıkları görülüyor.

Dolar bazında cari fiyatlarla 171 seviyelerinde olan BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi 510 seviyesinde bulunuyor.

Borsa İstanbul yabancı yatırımcı çekmeye devam edebilir

Analistler, Borsa İstanbul'daki yabancı payının yüzde 42'yle tarihi düşük seviyesine gerilediğini hatırlatarak, Covid-19 salgınında aşılama çalışmalarında sağlanan ilerleme ve ekonomik aktivitedeki büyüme ivmesinin Türk lirası varlıkları için avantaj olduğunu kaydetti.

Tedarik zincirinde özellikle Asya ekonomileri bazlı kırılmaların, Avrupa'ya coğrafi yakınlığın etkisiyle Türk şirketleri tarafından ikame edildiğini hatırlatan analistler, bu durumun Türk şirketlerini göz önüne çıkardığını dile getirdi.

Analistler, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin büyük bir kısmının ikinci çeyreği olumlu geçirdiğini ifade ederek, bazı yabancı yatırım kuruluşlarının hisse bazlı alım önerilerinin de dikkat çekici biçimde karşılık bulduğunu kaydetti.