Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi"ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "Kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz." dedi. Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Pazartesi günü Türk Konseyi'ne katılarak önemli kararlar alacağız'' demişti.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:

''MÜŞTEREK İDEALİN SEMBOLÜ''

''Ortak çabalarımızın eseri olan Türk Konseyi aynı zamanda müşterek bir idealin sembolüdür.''

YERLİ PARA BİRİMİYLE TİCARET

Başkan Erdoğan, "Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Son dönemde uluslararası teamül, prensip, kuralların hoyratça ihlal edildiği dönemden geçtiğimizi üzüntüyle belirtmek isterim." dedi.

Erdoğan, uluslararası ticarette dolara bağımlılığa ilişkin "Kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz." ifadesini kullandı.

FETÖ ÖNERİSİ

Başkan Erdoğan, FETÖ'nün bir dönem Türkiye'de olduğu gibi dünyanın dört bir yanında eğitim kurumları üzerinden örgütlenmiş olduğunu ifade etti.

ZİRVEDE ÖNEMLİ ÜLKELER

Ruh Ordo Kültür Merkezi'nde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'ın ev sahipliğinde "Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi" başladı. Kırgızistan'ın ev sahipliğinde Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye'nin üye olduğu zirveye, Özbekistan "onur konuğu", Macaristan ise "gözlemci ülke" sıfatıyla katıldı.

Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'nde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyovev ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban hazır bulundu.

Bu arada, Başkan Erdoğan'ın, aile fotoğrafı çekimi öncesinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyovev ile samimi şekilde sohbet etmesi dikkati çekti.