11. Uluslararası Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali başladı.

Festival kapsamında 11. Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali galası gerçekleşti.

Düzenlenen programa Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İl Kültür Müdürü Ahmet Demirdağ, ünlü isimler, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik Elazığ Halk oyunları ve hazırlanan “gala” gösterisi ile başladı.

“YOLA ÇIKIŞ AMACIMIZ ÇAYDAÇIRAYI TANITMAK”

Festival hakkında bilgi veren Çaydaçıra Film Festivali Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kara, “Çaydaçıra Film Festivali yaklaşık 11 yıldır günden güne büyüyen, günden güne gelişen, her yıl kendisine bir şey katan bir festival özelliğindeydi. Yola çıkış sebebimiz Çaydaçıranın popülerliğini, Çaydaçıranın ışığını, Çaydaçıranın güzelliğini önce bölge halkına, daha sonra ülkemize ve ardından uluslararası bölümlerde insanlarımıza anlatmaktı hedefimiz. Çok şükür Allah’ın izniyle bunu başardığımızı görüyorum. Elazığlı olmak bir ayrıcalık, Elazığlı olmak bir farklılıktır. İlk yola çıktığımızda çeşitli talihsizliklerle başlamıştık. Küçük bir festivaldik, acemiydik. Ama günden güne bunun üstüne bir şeyler koyarak geldik. O günden bugüne Türk sinemasının çok değerli insanları ilimize geldiler. Bizlerle beraber oldular. Elazığ’ı bizler için yurtdışında tanıttılar ve Elazığ için bir şeyler yaptılar” ifadelerini kullandı.

“İNŞALLAH DESTEKLERİMİZ ÖNÜMÜZDEKİ YILARDA DA DEVAM EDECEK”

Kültür Bakanlığı Temsilcisi Mehtap Alagöl , “Kültür Bakanlığı olarak burada olmaktan çok mutluyuz. İnşallah desteklerimiz önümüzdeki yılarda da devam edecek” dedi.

“TÜRKİYE DÜNYADAKİ EN BÜYÜK AÇIK HAVA MÜZESİDİR”

İl Kültür Müdürü Ahmet Demirdağ ise, “Türkiye, Anadolu bulunduğu konum itibariyle, özellikleriyle, üzerinde barındırdığı güzellikleriyle bütün dünyanın gözdesi ve aynı zamanda en pahalı arazisidir. Dünya üzerinde öyle bir ülkede yaşıyoruz ki; tarihe kaynaklık etmesi bakımından dünyanın en büyük kütüphanesidir. Yine üzerinde bulundurduğu kültürel ağırlıkları, güzellikleri, tarihi değerleri bakımından dünyadaki en büyük Açık hava müzesidir. Öyle bir ülkede bulunuyoruz ki; bu ülke gerek ilme, gerek sanata, gerekse kültüre kaynaklığı bakımından dünyanın en zengin arşividir. İşte Türkiye böylesine bir kültür, medeniyet merkezidir dünya için. Böylesine kültür merkezi olan bir ülkede elbette önem arz eden, ön plana çıkan çeşitli kültür merkezleri vardır. Tarihiyle, özellikleriyle, üzerinde bulunduğu kültürel varlıklarıyla şehrimiz, El-Aziz’imiz Türkiye’deki en önemli sanat merkezlerinden, kültür merkezlerinden biridir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ÖRNEK ŞEHİRLERİNDEN BİRİNDEYİZ”

Elazığ Belediye Mücahit Yanılmaz da, “Kadim bir şehirdeyiz. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, şiiriyle, musikisiyle, halk oyunlarıyla Türkiye’nin örnek şehirlerinden birindeyiz. Elazığ’dayız. Harput kültürü, Elazığ’ın kültürü sadece bu bölgeye mahsus değil. Bir taraftan Kerkük, bir taraftan Şanlıurfa, Erzurum ve genel itibariyle Türkiye’yi içine alan bir kültürün, bir sanatın, edebiyatın ve şiirin şehrindeyiz. Biz Elazığ’da türkülerle konuşup, manilerle dertleşiriz. Dolayısıyla Türkiye’nin sanatına, Türkiye’nin kültürüne damga vurmuş olan birçok sanat erbabı Elazığ’dan çıkmış, yer etmiş, ulusal ve uluslararası alanda çalışmalarını yürütmüştür” diye konuştu.

Programın sonunda ödül töreni gerçekleşti.